Crna Gora

Spriječena likvidacija vođe kavačkog klana

  • 29.01.2021. 12:50

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) i službenici Sektora za borbu protiv organizovanog kriminala spriječili su ubistvo jednog od navodnih vođa kavačkog kriminalnog klana Slobodana Kašćelana, pišu podgoričke Vijesti.

Pokušaj ubistva u Podgorici

Kako navode Vijesti, Slobodan Kašćelan trebalo je da bude likvidiran 22. januara dok je blindiranim automobilom dolazio na suđenje u Viši sud u Podgorici.

Prema informacijama iz istrage, Kašćelan je tog dana trebalo da bude napadnut na jednom od semafora u Podgorici dok se nalazio u automobilu. Tog dana bilo je zakazano suđenje u podgoričkom Višem sudu gdje je Kašćelan trebalo da odgovara za pranje novca, ali je odloženo.

Prethodno, specijalni tužilac Saša Čađenović saopštio je na konferenciji za novinare da je realizacija kriminalnog plana "prekinuta u trenucima izvršenja krivičnog djela", ne pojašnjavajući detalje gdje i kako je osujećen plan organizacije. Tada nije saopšteno ime mete.

Akcijom policije, rekao je, pronađena je eksplozivna naprava velike razorne moći - ukupne težine 5,8 kilograma, od čega je u nju bilo smješteno oko 3,2 kg plastičnog eksploziva.

U akciji policije uhapšeni su Dušan Ivanović, Momo Milić i Hasan Turković koji se sumnjiče da su krili eksploziv, koji nisu uspjeli da iskoriste u pokušaju likvidacije 22. januara, pa su namjeravali da ga prebace do Bara, gdje je trebalo da usmrte člana kriminalne grupe bliske kavčanima.

SDT, kako tvrde, vjeruje da je ovu kriminalnu grupu iz Spuža organizovao Janko Vukadinović.

Pokušaj ubistva u Tivtu

Prema riječima tužioca, pripadnici iste kriminalne organizacija namjeravali da likvidiraju i Beograđane Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, takođe članove kavačke grupe, a plan je bio da u njih pucaju dok stoje u redu za čekiranje karata u zgradi aerodroma u Tivtu.

U akciji policije uhapšeni su Radovan Stanišić, Mile Jovanović, Goran Marković, od kojih je nekima određen pritvor.

SDT, saopštili su, vjeruje da je kriminalno udruženje još 2019. organizovao Janko Vukadinović, koji se godinama nalazi u Spužu zbog šverca droge, ali i učestvovanja u dvostrukom ubistvu u centru Podgorice. Organizator grupe bila je i još jedna neidentifikovana osoba, koja je kriptovanim porukama slala uputstva Stanišiću u Tivtu.

Pokušaj likvidacije u Budvi

U Budvi je tokom prošlog vikenda spriječeno i ubistvo Marka Ljubiše zvanog Kan, a zbog pripremanja likvidacije uhapšeni su srpski državljani Lazar Ilić i Strahinja Savić.

- Oni su planirali, a po uputstvima zasada NN organizatora kriminalne organizacije, da u jednom od ugostiteljskih objekata u Budvi, upotrebom vatrenog oružja liše života Lj. M. Izvršenim pretresima, tzv. ‘štek’ stana u Budvi u kome je zatečen i I.L., pronađeno je vatreno oružje - pištolj kojim je djelo trebalo da bude izvršeno ubistvo, kao i druga oprema - kriptovani mobilni telefoni koji su služili za komunikaciju između pripadnika kriminalne organizacije i radi dobijanja uputstava o delovanju njenih pripadnika - saopštio je tužilac Čađenović juče novinarima.