Makedonija

Sprema se opoziv Ivanova

  • 27.06.2018. 08:11

Poslanik Demokratske unije za integracije Artan Grubi rekao je da je "sve spremno za opoziv" predsjednika te države Đorđa Ivanova, ali da se čeka "pravi trenutak" kako bi ta inicijativa bila proslijeđena Sobranju, javljaju makedonski mediji.

"Nastavlja se nezrela politika Ivanova i zbog toga mi je žao, ali moram da ubjedim građane da ne dozvolimo da jedan uzurpator bez legitimiteta, posebno kod Albanaca, suspenduje rad Sobranja kada je čitav demokratski svijet pozdravio dogovor", rekao je Grubi.

Grubi je, takođe, naveo da su u toku konsultacije sa stručnjacima za ustavno pravo kako bi se izbjegla blokada iz kabineta Đorđa Ivanova, ukoliko i poslije još jedne ratifikacije u parlamentu, predsjednik Makedonije odbije da potpiše dogovor sa Grčkom.

Sukob vladajuće koalicije i predsjednika Ivanova traje još od parlamentarnih izbora, nakon kojih je predsjednik Makedonije odbio da potvrdi izbor Taljata Džaferija za predsjednika Sobranja, a zatim je zaustavio donošenje zakona prema kojem će albanski postati drugi zvanični jezik u toj državi.

Posljednji sukob Ivanova i vlade Zorana Zaeva izbio je pošto su makedonski premijer i njegov grčki kolega Aleksis Cipras postigli sporazum prema kojem će se Makedonija ubuduće zvati "Republika Sjeverna Makedonija", a Grčka će zauzvrat prestati da blokira makedonske integracije u EU i NATO.