Svjetski jevrejski kongres

Spomenik Hrvatske žrtvama Holokausta prikrivanje zločina NDH

  • 22.06.2019. 21:05

Svjetski jevrejski kongres smatra da iza namjere hrvatskih vlasti da izgrade spomenik žrtvama Holokausta u Zagrebu stoji pokušaj prikrivanja uloge Nezavisne Države Hrvatske /NDH/ u počinjenim zločinima, te pozvao da se odustane od namjere podizanja spomenika.

Iz ove organizacije saopšteno je da se pridružuju svojoj zajednici u Hrvatskoj u osudi odluke zagrebačke skupštine o podizanju spomenika za šest miliona jevrejskih žrtava Holokausta, kojom se bezočno ignoriše aktivna uloga NDH za vrijeme ustaškog režima u činjenju tih zločina tokom Drugog svjetskog rata. 

"Hrvatske vlasti opet ulažu sve napore da prikriju monstruozne zločine ustaša stvaranjem lažnog dojma da je samo nacistička NJemačka odgovorna za užase Holokausta", saopštio je predsjednik ove organizacije Ronald Lauder, prenose hrvatski mediji. 

On navodi da su vlasti u Hrvatskoj kontinuirano pokušavale izmijeniti istoriju i osloboditi ustaški režim neupitne umiješanosti u okrutna masovna ubistva Jevreja, Roma i etničkih Srba u periodu od 1941. do 1945. godine. 

"Uvijek postoji velika vrijednost odavanja počasti svim žrtvama Holokausta, ali novi spomenik grada Zagreba iskrivljavanje je istorije i predstavlja uvredu sjećanju na muškarce, žene i djecu koji su bili žrtve ustaša i njihovog vođe Ante Pavelića", navodi Lauder. 

On kaže da se ne može govoriti o Holokaustu u Hrvatskoj bez ukazivanja na centralnu ulogu ustaškog režima u donošenju i provođenju rasnih zakona zbog kojih su Jevreji, Romi i etničkih Srbi bili izloženi progonu, mučenju i smrti. 

"U dodatku na javno odavanje počasti žrtvama Hitlerovog rata protiv Jevreja, Hrvatska mora posebno odati počast žrtvama ustaškog režima", poručuje Lauder i poziva zagrebačku gradsku skupštinu da odustane od svojih planova za taj spomenik. 

On kaže da je "pravi put" da se započne ispočetka, ali ovaj put u punoj koordinaciji sa lokalnom jevrejskom zajednicom, navodi se u saopštenju Svjetskog jevrejskog kongresa, međunarodne krovne organizacije koja predstavlja jevrejske zajednice u 100 zemalja. 

Jevrejska opština u Zagrebu zatražila je u srijedu, 19. juna, poništenje odluke o podizanju spomenika žrtvama Holokausta, jer smatra da se time želi prikriti istina o stradanjima Jevreja u NDH. 

Odbornici zagrebačke Gradske skupštine odlučili su na sjednici 4. juna da će grad Zagreb u Branimirovoj ulici podići spomenik žrtvama Holokausta autora Dalibora Stošića i Krešimira Rogine, kao znak sjećanja na šest miliona Jevreja stradalih u Holokaustu s porukom "da se prošlost ne ponovi".

Тагови:
  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина