205 stradalih Srba i Roma

Spomen kosturnica Srbima u Karlovcu

  • 19.08.2018. 19:19

Badnji dan 1942 Dušan Krivokuća iz Gornje Trebinje kraj Karlovca, nikada neće zaboraviti.

Ustaše su tog dana, priča Dušan, poklale čitavo susjedno srpsko selo. Tada je imao samo četrnaest godina, ali jezive scene krvave dječije odjeće ni danas ne zaboravlja. Zato se zajedno sa članovima Antifašističkog odbora posvetio traganju za istinom. Kosti 205 stradalih Srba i Roma sada su na jednom mjestu, i podignut je spomenik. Do prije nekoliko godina njihove grobnice bile su razbacane po šumama.

"Poslije rata, te grobnice, poslije Drugog svjetskog rata, ostale. Neke su donekle bile obilježene, ali su im uvijek ustaše koje su ostale žive te grobnice skrnavili i ono što smo napisali na grobnicama, čekićem su stukli da se ne vidi", rekao je Dušan Krivokuća.

Odlučio je Dušan da 85 osnuje odbor za prenošenje kostiju iz šuma. Nešto su novca prikupili, ali sve se raspalo za vrijeme rata devedesetih. Ipak, nije odustao.

Prije četiri godine kada su se opet sastali sredstva su prikupljali sami od stanovnika. Dio su donirali srpsko narodno vijeće i županijsko vijeće, a skoro pola dao je grad Karlovac

Spomen kosturnica se nalazi kraj Gornje Trebinje. Priča Dušan da su od grada  najmanje očekivali, a ipak od njih dobili najveći dio. Tadašnji gradonačelnik ima objašnjenje.

"U nebu nema Srba i Hrvata, nema partizana, komunista, ustaša, četnika. Sve ideologije su ništavne i čovjek dolazi pred Boga i Bog ga prima. Naprosto iz religioznog razloga cijenjenja ljudskog života sam to odradio", rekao je bivši gradonačelnik Karlovca Damir Jelić.

Svake godine na Badnji dan,  za žrtve Drugog svjetskog rata Dušan organizuje i komemoraciju. Uskoro bi kraj tog spomenika trebalo da bude i  pravoslavna crkva.

Тагови:
  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок