Sjeverna Makedonija

Spasovski: Parlamentarni izbori "fiksirani" na 5. jul

17:10, 31.05.2020.
Izvor: Srna
Thumbnail
Premijer Sjeverne Makedonije Oliver Spasovski izjavio je da se datum odloženih parlamentarnih izbora "fiksira na 5. jul".

Spasovski, koji je i potpredsjednik SDSM-a, to je objavio nakon posljednjeg produžavanja vanrednog stanja.

On je pozvao sve partije, posebno opozicioni VMRO-DPMNE, da preuzmu odgovorne korake i budu dio rješenja, umjesto da budu izvor problema.

"Bili bismo srećniji da je datum određen političkim konsenzusom, ali nećemo dozvoliti vječite pregovore, a pritom građani da plaćaju cijenu sabotaža VMRO DPMNE", rekao je Spasovski.

Lideri političkih partija na dva prethodna sastanka kod predsjednika države nisu uspjeli da se dogovore o datumu vanrednih parlamentarnih izbora, jer su vladajuće stranke za početak jula, a VMRO-DPMNE insistira da to bude kraj avgusta ili septembar.

Spasovki je rekao da izbori poslije 5. jula nisu ni pravno mogući, niti su pravedni prema građanima, jer prema zakonu moraju biti 22. dana poslije ukidanja vanrednog stanja.

On je naveo i da bi pomijeranje izbora za kraj ljeta bilo nepravedno prema građanima zbog godišnjih odmora, a odgađanje za jesen predstavljalo bi "opasnu ideju po zdravstvo i ekonomiju".

Sobranje - parlament Sjeverne Makedonije, raspušten je 16. februara da bi vanredni parlamentarni izbori bili održani 12. aprila, ali je u međuvremenu uvedeno vanredno stanje zbog epidemije virusa korona. Posljednje produženje vanrednog stanja od 14 dana teče od danas.