SNV odustao od komemoracije na Koranskom mostu zbog protivljenja hrvatskih veterana

  • 20.09.2020. 21:50

Srpsko narodno vijeće (SNV) je zbog protivljenja hrvatskih ratnih veterana odustalo od sutrašnje komemoracije na Koranskom mostu u Karlovcu, gdje su 21. septembra 1991. ubijeni srpski rezervisti.

Iz SNV-a su naveli da obilježavanje na mjestu zločina ove godine nije bilo moguće, ali će počast za 13 ubijenih sunarodnika Srbi iskazati u pravoslavnoj crkvi u Karlovcu i na groblju Parunovac i Čatrnja, zajedno sa srodnicima žrtava i antiratnim aktivistima i građanima Karlovca.

SNV je na svom "Fejsbuk" profilu poručio da komemoracija žrtvama zločina na mjestu gdje se dogodio ili na mjestima njihovog ukopa nije postupak veličanja ratne politike ili makar to nije za srpski narod u Hrvatskoj.

"Za nas je to prije svega antiratni čin osude ratnohuškačkih politika, koje su dovele do stradanja", navedeno je, između ostalog, u objavi.

SNV je podsjetio da je 21. septembra 1991. godine u dva vojna vozila prevoženo je 25 pripadnika ЈNA iz kasarne Mekušje u kasarnu Centar u Karlovcu, ali ih je u blizini Koranskog mosta zaustavila i razoružala hrvatska policija.

Vojnike bivše ЈNA razdvojili su u dvije grupe, na redovne i rezerviste. Redovni vojnici su odvedeni u policiju, a rezervisti na drugi kraj mosta, napomenuli su iz SNV-a.

Od 17 zarobljenih pripadnika rezervnog sastava, na licu mjesta ubijeno je njih 13, a trojica su se spasila skokom sa mosta, a preživio je samo jedan. Od četvorice preživjelih, dvojica su ranjena.

Za ovaj zločin je osuđen i kaznu odslužio hrvatski policijski specijalac Mihajlo Hrastov.

Komemoraciji na Koranskom mostu ovih dana usprotivili su se hrvatski veterani jer im to mjesto, kako su naveli, simbolizuje agresiju pobunjenih Srba i velikosrpsku politiku, prenose hrvatski mediji.