Crna Gora

SNP: Ukinuti pritvor vladiki Joanikiju i sveštenicima

  • 13.05.2020. 12:16

Socijalistička narodna partija (SNP) pozvala je vlasti Crne Gore da ukinu pritvor Njegovom preosveštenstvu episkopu budimljansko-nikšićkom Joanikiju i nikšićkim sveštenicima i da ne unose sjeme razdora u narod.

Vladiki Joanikiju i sedmorici sveštenika određeno je zadržavanje do 72 časa nakon saslušanja u Osnovnom državnom tužilaštvu u Nikšiću zbog sinoćnje litije u tom gradu na kojoj se okupilo više hiljada građana, a koja je održana uprkos zabrani javnih okupljanja.

"Na dan Svetog Vasilija Ostroškog, Nikšićani i vjerni narod su pokazali da više vjeruju svom svetitelju, nego (predsjedniku Crne Gore) Milu Đukanoviću, potpuno partijski obojenom Nacionalnom koordinacionom tijelu (NKT) i pristrasnom Savjetu za kontrolu rada policije", navodi se u saopštenju.

Iz ove stranke su istakli da su Sveti Vasilije Ostroški i čvrsta narodna volja jači od sve prisile vlasti.

"Ne brukajte se, ne stavljajte anatemu na sebe i potomstvo, jer vam ovo Njegoševa Crna Gora neće zaboraviti", poručili su iz SNP-a.

Njegovom preosveštenstvu episkopu budimljansko-nikšićkom Joanikiju određeno je zadržavanje do 72 časa nakon saslušanja u Osnovnom državnom tužilaštvu u Nikšiću zbog sinoćnje litije u tom gradu na kojoj se okupilo više hiljada građana, a koja je održana uprkos zabrani javnih okupljanja.

Pritvor do 72 časa određen je i sveštenicima nikšićkog Sabornog hrama Sveti Vasilije Ostroški - Danilu Zirojeviću, Željku Rojeviću, Ostoji Kneževiću, Mirku Vukotiću, Vasiliju Brboriću, Draganu Krušiću i Nikoli Marojeviću.