Jeftini narkotici

Smrtonosna igra među tinejdžerima: Takmiče se ko će progutati više ekstazija

  • 28.06.2018. 07:53

U Srbiji se pojavio bizaran i opasan trend da se mladi ljudi, uglavnom srednjoškolci, takmiče u tome ko može da proguta više pilula ekstazija za jedno veče, saznaje "Blic".

To je potvrdila je doktorica Svetlana Vučetić Arsić iz Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti u Drajzerovoj, koja kaže da su te informacije u Drajzerovu stigle iz policije.

- Naša institucija sarađuje s policijom od koje dobijamo informacije, pa smo tako saznali i da se nerijetko školska djeca takmiče ko može više ekstazija da popije za jedno veče. Toga je bilo i ranije, a ima i sada. Zbog toga se dešavaju veoma ozbiljne intoksikacije tom supstancom - kaže doktorka Vučetić Arsić.

Tri šokantne smrti mladih ljudi - od kojih je najstariji imao tek 20 godina - potresle su Srbiju prošle sedmice. Činjenica da se sumnja da su sve troje preminuli od posljedica predoziranja narkoticima posebno plaši sve roditelje.

Psiholozi i ljekari kažu da je situacija alarmantna. To potvrđuju prije svega neposredna iskustva onih koji mlade ljude liječe od narkomanije.

Doktorica Svetlana Vučetić Arsić ukazuje na to da podaci kažu da je upotreba kanabisa porasla u odnosu na 2017. godinu, kao i upotreba psihoaktivnih supstanci i novih opioida. "Hemija" - sintetičke droge koje su u modi kod tinejdžera posljednjih godina - posebno plaši stručnjake.

- Najčešće ih konzumiraju adolescenti, i to povremeno, na zabavama ili okupljanjima, kao i studenti radi suzbijanja nesanice i koncentracije, mada ipak ređe. Sintetičke droge, poput ekstazija, često se kombinuju sa energetskim pićima. Za mlađe ljude je uvijek izazov da probaju nešto novo, bez obzira na to što su često to veoma ozbiljne supstance i što njihovo korištenje može imati dramatične posltedice - kaže doktorica Vučetić Arsić.

Osnovni problem je u tome što droga nikada nije bila dostupnija maloljetnicima, smatra psiholog Radmila Grujičić.

- Dostupnost se ogleda i u cijeni i u količini, a narkotike počinju da konzumiraju već u osnovnoj školi. U tom dobu djeca su naivna i vrlo podložna manipuliranju. Ona su često van kontrole roditelja, koji sve više rade i nisu zainteresovani za njih. Tu je, s druge strane, i stravičan pritisak vršnjaka - kaže dr Grujičić.

Тагови: