Cirkus od hrvatskog pravosuđa

Smiješna odšteta mučenom Srbinu  

  • 18.01.2019. 12:37

Liberalni portali u Hrvatskoj komentarišu uvredljivo malu odštetu koju je Srbin Dušan Mioković dobio zbog mučenja kojem su ga u prošlom ratu podvrgnuli "merčepovci".

Pakrački sudija je nepravosnažno odredio za Miokovića odštetu od 75.000 kuna (oko 10.090 evra), dok se za razne povrede ugleda dobija duplo veći novac. 

Tako sudije koje zbog povrede časti i ugleda tuže medije redovno dobijaju odštete u iznosima od 50.000 (oko 6.730 evra) do 150.000 kuna (oko 20.190 evra). 

Zbog jedne od takvih presuda, u kojima je oštećeni dobio preveliki novac, reagovao je čak i Evropski sud za ljudska prava, smatrajući da to nije primjereno demokratskom društvu. 

Dijana Grancarić, županijski sudija u Zadru, dobila je čak 137.000 kuna (oko 18.445 evra) od lista "Slobodna Dalmacija", da bi kasnije, sa troškovima postupka i kamatama, dobila još 103.000 kuna (oko 13.868 evra). 

Istovremeno, mučeni i zlostavljani Dušan Mioković, kojem je zdravlje nepovratno narušeno dobio je nekoliko puta manju odštetu. 

On je u jesen 1991. godine, sa svojim bratom Nikolom, u Pakračkoj poljani mučen, a torturi su ga podvrgnuli pripadnici jedinice kojom je komandovao tadašnji čelnik hrvatskog MUP-a Tomislav Merčep. 

Braća Mioković su dva od svega šest lica koja su uspjela da prežive mučenje "merčepovaca", u koje je bilo uključeno i propuštanje struje kroz tijelo. 

Tomislav Merčep je i sam dobio smiješno malu kaznu od svega sedam godina zatvora za velike zločine na kutinskom i zagrebačkom području. 

Njegovi vojnici, utvrdio je sud, nezakonito su uhapsili 52 lica, od kojih su 43 ubili, tri se vode kao nestala, a šest ih je preživjelo mučenja i zlostavljanja. 

Ipak, kazna koju je Merčep dobio za sve to više liči na presudu za neki prekršaj u saobraćaju, navodi se u komentarima.  

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина