Hrvatska

Smanjenje zagađenosti: Potpisan ugovor o gasifikaciji Rafinerije nafte u Brodu

  • 25.05.2019. 16:18

Ugovori su potpisani i radovi mogu da počnu. Snabdijevanje prirodnim gasom Rafinerije nafte Brod obavljaće "Kroduks plin" direktnim priključenjem na gasni sistem Hrvatske. U Brodu su već krenuli sa pripremom postrojenja. Gasifikacijom rafinerije velikim dijelom rješava se zagađenje vazduha u Brodu i Slavonskom Brodu i oko 50 odsto se smanjuje emisija štetnih gasova. Novi energent će, osim čistijeg vazduha donijeti i pozitivan efekat na poslovanje.

"Radi se o međunarodnom projektu koji povezuje dvije zemlje. Prije dvije godine nismo vjerovali da ćemo uspjeti realizovati ovu ideju, ali možemo raditi skupa, radi brzo. I zbog toga danas želim zahvaliti predjednici Hrvatske i predsjedavjućem predsjedništva BIH Miloradu Dodiku", kaže direktor Zarubežnjefta, Sergej Kudrjašov. 

Kako je rečeno nakon potpisivanja ugovora u Slavonskom Brodu, rok za završetak radova je 12 mjeseci. Zadatak "Kroduksa", kao glavnog snabdjevača Rafinerije plinom, biće rekonstrukcija postojećeg produktovoda Slobodnica - Brod u direktni plinovod za brodska postrojenja. Ugovor o snabdjevanju potpisan je na deset godina.

"Da bi realizovali ovaj projekat, odnosno taj ugovor, KRodeks će uložiti 24, i po miliona kuna za izgradnju plinovoda i to kao investitor u taj plinovod. Rafinerija nafte Brod će kroz vrijeme trajanja glavnog ugovora, znači kroz 10 godina Krodeksu platiti troškove kapitalnih ulaganja", kaže Branko Radošević, Kroduks.

Ugovore o gasifikaciji potpisali su predsjednica Hrvatske, predstavnici Rafinerije Brod, Zarubežnjefta, Kroduksa i Plinakro. Pregovori su godinama trajali. Zastoja je ranije bilo, kažu, zbog komercijalnih a ne političkih razmimoilaženja. 

"Danas zahvaljujem posebno predsjedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu koji je prepoznao vrijednost ovoga projekta za ne samo smanjenja količine onečišćenja vazduha ovdje sa jedne i druge strane granice. Dakle u Slavonskom i bosanskom brodu, već i u mogućnosti ekonosmkog razvoja. Zahvaljujem i vlastima Republike Srpske sa druge strane granice i sadašnjem Predsjedavajućem gospodinu Dodiku", kaže predsjednica Hrvatske, Kolinda Grabar Kitarović.

Gasifikacijom bi trebalo da prestane zagađenje životne sredine. Ranije je rukovodstvo brodske rafinerije poručilo da je popravljanje ekološke situacije za njih prioritet. U pregovore koji su godinama trajali, osim državnog vrha Hrvatske, bili su uključeni i predsjednik Rusije, Vladimir Putin, i srpski član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik. Na novinarsko pitanje ''Da li je bila potrebna saglasnost Parlamentarne skupštine BiH za ugovor'' Grabar Kitarović je odgovorila da je energetika u nadležnosti entiteta i da je, što se politike tiče, sve čisto.

Тагови:
  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.