Hrvatska

Službenicima plata prema ocjenama građana

20:59, 21.02.2020.
Izvor: Tanjug
Grad Sveta Nedjelja u Hrvatskoj za svoje službenike uvodi fiksni i varijabilni dio plate koji će zavisiti od toga kakve su ocjene dobili od građana.

Taj potez najavio je na službenom profilu gradonačelnik tog grada Dario Zurovec.

Osim ocjenjivanja službenika i novog sistema plaćanja, taj grad koji se nalazi pored Zagreba podići će i nivo tranparentnosti, pa će građani imati pristup svim računima koje grad plaća i ugovorima koje sklapa, piše Index.hr.

"Prvi u Hrvatskoj uvodimo ocjenjivanje zaposlenih od strane građana i plate i nagrade prema ocjenama, čime zapravo uvodimo fiksni i varijabilni dio dohotka. Danas smo predstavili aplikaciju kroz koju će građani moći da ocjene zaposlene nakon korišćenja usluge unutar gradske uprave", napisao je Zurovec.

Prema njegovim riječima, zaposleni u gradskoj upravi će moći i međusobno da se ocjenjuju, a rezultat tog procesa će biti rang-lista zaposlenih prema ocjenama.

"U drugom koraku ćemo predložiti gradskom vijeću smanjenje plata svim zaposlenima u iznosu od 10 odsto", napisao je Zurovac na Fejsbuku i dodao da će službenicima potom isplaćivati nagrade na sljedeći način.

"Pet najlošije ocjenjenih neće dobiti nagradu, narednih 20 odsto službenika će dobiti polovinu iznosa koji im je umanjen, a srednjih 50 odsto ocjenjenih će dobiti nagradu u istom iznosu za koji im je umanjena plata. Sljedećih 20 odsto će dobiti nagradu u iznosu većem od umanjenja plate", naveo je Zurovec.

Prema njegovim riječima, pet odsto službenika koji su najbolje ocjenjeni će dobiti nagradu u iznosu dvostruko većem od umanjenja plate.

Ocjenjivanje zaposlenih počeće od 1. marta 2020. godine.

"Ukoliko gradsko vijeće usvoji takvu odluku, a vjerujem da hoće, to će se prvi put vidjeti na platama 1. jula 2020. godine", naveo je on.