Djelovalo je da su obuzdali koronu

Sloveniju brine rast hospitalizovanih i manjak medicinskog kadra

20:14, 21.09.2020.
Izvor: Srna
Slovenački premijer Janez Janša izrazio je zabrinutost za funkcionisanje zdravstvenog sistema u Sloveniji ako se nastavi sadašnji trend rasta hospitalizacija zbog Covid-19.

Janša je istakao da njegova vlada čini sve kako u drugom talasu epidemije ne bi došlo do "zatvaranja" zdravstvenog sistema za druge pacijente kojima je potrebna pomoć, te poručio da je upravo zato važno da se svi pridržavaju epidemioloških pravila, prenosi agencija Hina.

Kao glavni problem, Janša je naveo manjak kadra, uz napomenu da je u nekoliko posljednjih mjeseci u Austriju i druge države iz Slovenije otišlo nekoliko stotina ljekara i medicinskih sestara.

Janša je naveo da njegova vlada sa socijalnim partnerima dogovara novi paket pomoći zdravstvu, ali predlaže i isključenje visokoobrazovnih stručnih kadrova u zdravstvu iz sistema javnih zarada, kako bi mogli biti adekvatno nagrađeni.

Broj hospitalizovanih zbog kovida 19 u Sloveniji je posljednjih sedmica u velikom porastu, pa je u kovid-bolnicama trenutno 70 pacijenata, a od toga ih je 14 na odjeljenjima intenzivne njege.