Slovenija vakcinisala više od petine populacije

  • 27.04.2021. 15:54

U Sloveniji je do sada vakcinisano protiv kovida-19 više od petine ukupne populacije, a Vlada procjenjuje da bi, sa novim velikim količinama vakcina koje pristižu, većina populacije mogla biti imunizovana do kraja juna.

Tada bi zemlja mogla ukinuti sve dodatne mjere i potpuno otvoriti turizam.

U posljednja 24 sata u Sloveniji je potvrđeno 807 novih zaraza korona virusom, odnosno 22,1 odsto pozitivnih nalaza, a sedam oboljelih je umrlo, objavila je danas slovenačka vlada, a prenosi agencija Hina.

U odnosu na stanje od prije sedam dana, kad je bilo pozitivno 14,1 odsto testova, sada je dnevno nešto više novozaraženih, a stanje u bolnicama teže, ali procjene su da je trend ipak smirujući i da se treći talas epidemije može ugasiti za dva mjeseca.

Sedmodnevni prosjek potvrđenih zaraza u jednom danu je sa današnjim danom povećan na 694, u bolnicama je 649 kovid bolesnika, od čega njih 161 treba intenzivnu njegu, objavilo je slovenačko ministarstvo zdravstva.

Ali, zahvaljujući 11-dnevnom zatvaranju i boljoj epidemiološkoj situaciji, slovenačka vlada je od početka prošle nedelje opet dopustila kretanje izvan statističkih regija, rad lokala i kafića na otvorenom, djelimično su otvoreni i hoteli, te sportske aktivnosti i utakmice bez gledaoca.

Vladin povjerenik za vakcinaciju je demantovao da je Vlada već naručila rusku vakcinu Sputnjik V, rekavši za televiziju POP-TV da bi članice mogle koristiti tu vakcinu tek uz odobrenje Europske agencije za lijekove (EMA) koja još nije izvršila pregled pogona u kojima se ta vakcina u Rusiji proizvodi.

To je jedan od preduslova za odobrenje, a prema riječima povjerenika, rusku vakcinu u Evropi ne treba očekivati prije kraja juna ove godine

Тагови:
  • 21:30 Серија: Авионџије

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Прича о озлоглашеном нарко босу, једном од најопаснијих и крволочнијих мафијаша.

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм