Slovenija uvodi stroge mjere

  • 28.03.2021. 17:43

Slovenačka vlada prihvatila je u nedjelju popodne preporuku epidemiologa da se zbog rasta broja novozaraženih u zemlji uvedu strože protuepidemijske mjere, odnosno 11-dnevno zatvaranje koje će biti na snazi od 1. do 11. aprila.

U tom će razdoblju opet biti zabranjeno kretanje izvan regija, osim na sam Vaskrs, kad će se moći okupiti do šest osoba iz dva domaćinstva zajedno s djecom iz istih porodica. Najveći dio javne administracije uvešće rad od kuće, koji je, uz korištenje godišnjih odmora, preporučen i državnim preduzećima te privatnim poslodavcima.

Ponovo se uvodi i obvezno nošenje zaštitnih maski na otvorenom.

Stroži uslovi  i restrikcije pri ulasku u Sloveniju stupaju na snagu već ovog ponedjeljka bez izuzetaka, a za ulazak će vrijediti samo negativni PCR testovi, kazao je za medije ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs. 

Premijer Janez Janša je kazao da se pojačana kontrola na vanjskim granicama uvodi i zbog "alarmantnog stanja" glede rasta epidemije u nekim državama na zapadnom Balkanu.

Škole i vrtići se zatvaraju osim u nekim situacijama

Javni prevoz saobraćaće će u ograničenom opsegu, po režimu vožnje za nedjelju i blagdane.

Škole i vrtići opet se privremeno vraćaju na režim na daljinu, osim za djecu roditelja zaposlenih u važnoj državnoj infrastrukturi.

Slovenačka vlada objavila je u nedjelju da je u zadnja 24 sata sa 3461 testom potvrđeno 640 novozaraženih, uz 18,8 posto pozitivnih testova. Sa još sedam smrtnih slučajeva broj preminulih od posljedica covida-19 povećao se na 4018.

Svi podaci u zadnje vrijeme pokazujuu brzo širenje epidemije, što epidemiolozi  pripisuju pojavi novih sojeva, naročito britanske varijante virusa koja je zaraznija i izaziva više hospitalizacija. Po nekim procjenama, ona je sada dominantna i na nju se trenutno odnosi 60 posto svih potvrđenih slučajeva zaraze.

Ministar zdravstva Janez Poklukar kazao je da se novim zatvaranjem "kupuje vrijeme" za očuvanje održivosti zdravstvenih kapaciteta u bolnicama, dok se ne vakcinišu starije osobe i rizične grupe, za šta će biti potreban još koji mjesec.

Тагови:
  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок