Slovenija uvodi e-vinjete

  • 29.01.2021. 20:20

Slovačka firma Skytoll odabrana je na javnom tenderu za uvođenje elektronskih vinjeta za korištenje autoputeva u Sloveniji, novog sistema koji će 1. decembra ove godine zamijeniti lijepljenje vinjeta na vjetrobransko staklo.

Državno preduzeće DARS, koje upravlja slovenačkim autoputevima, objavila je u petak da je ponuda Skytolla od 15,7 miliona evra na tenderu odabrana kao jedina prihvatljiva.

Na konkurus za uvođenje e-vinjete svoje ponude su, osim Skytolla, koji je sličan sisitem naplate putarina 2010. uveo u Slovačkoj, prijavili slovenački Iskratel u partnerstvu s mađarskim ARH Informatics i konzorcijumom Marand, Telekom Slovenije, Pošta Slovenije i austrijski Kapsch koji imaju formalnu mogućnost za žalbu u roku nedjelju dana.

Uvođenje e-vinjete u Sloveniji zakazano je za 1. decembar ove godine. Godišnja vinjeta važiće godinu dana od dana kupovine, dok su dosadašnje "ljepljive" jednogodišnje vinjete vredile do kraja godine u godini u kojoj su kupljene, bez obzira na datum kupovine.

Kupovina e-vinjete biće moguća putem mobilne aplikacije, preko interneta ili na postojećim prodajnim mestima, poput benzinskih pumpi.

Тагови: