Savjet za nacionalnu bezbjednost

Slovenija uputila snažnu poruku Hrvatima: Prestanite sa špijunažom

  • 09.04.2019. 22:16

Savjet za nacionalnu bezbjednost nakon vanredne sjednice o tzv. "špijunskoj aferi" u vrijeme arbitražnog postupka, pozvao je Hrvatsku, suočenu s optužbama o navodnom špijuniranju, da se ubuduće suzdrži od takvih postupaka.

"Savjet za nacionalnu bezbjednost upoznao se s prisluškivanjem u arbitražnom postupku te ujedno osudilo bilo kakav pokušaj uticanja na slobodu medija u Sloveniji", objavljeno je nakon skoro trosatnog sastanka, prenijeli su mediji.

Nakon što je slovenački premijer Marjan Šarec ranije izjavio da ga zabrinjava hrvatsko ponašanje jer je navodno Hrvatska obavještajna agencija (SOA) prisluškivala bivšeg slovenačkog arbitra u arbitražnom postupku o granici Jerneja Sekoleca i slovenačku funkcionerku Simonu Drenik kako bi diskreditovala arbitražni proces, priča je u ponedjeljak dodatno eskalirala.

Televizija "POP-TV" objavila je da je posrednik hrvatske vlade Ivan Tolj, prvi čovjek Styrije u Hrvatskoj, pokušao da zaustavi emitovanje reportaže te televizijske stanice o prisluškivanju.

Učesnici sastanka Savjeta za nacionalnu bezbjednost, koji je vodio premijer Šarec, izrazili su očekivanje da će se "Hrvatska ubuduće suzdržati od postupaka koji su u suprotnosti s vrijednostima Evropske unije, vladavinom prava te zaštitom ljudskih prava i sloboda", objavljeno je nakon sastanka.

Na njemu su, uz premijera Šarca, njegovog savjetnika za nacionalnu bezbjednost Damira Crnčeca, ministre obrane, inostranih i unutrašnjih poslova te šefa obavještajne službe SOVA-e, učestvovali i neki predstavnici vladajuće koalicije, a bili su pozvani i predsjednici opozicionih stranki.

Predstavnik predsjednika Slovenačke demokratske stranke (SDS) Janeza Janše Božidar Breznik medijima je kazao da i on osuđuje neopravdani uticaj na medije, ali da vlada mora priznati da je arbitraža o granici s Hrvatskom stvar prošlosti.

"Čini mi se da je ovo prije bila informacija motivisana dnevno-političkim razlozima nego informacija sa područja nacionalne bezbjednosti", kazao je Breznik.

Ostali učesnici sastanka u kratkim izjavama za javnost samo su ponovili da su aktivnosti Hrvatske u sabotiranju arbitražnog procesa, kao i aktivnosti usmjerene na slovenačke novinare "nedopustive" i u neskladu sa slovenačkim temeljnim vrijednostima.

(Index.hr)