Slovenija: Umrlo sedam ljudi, zaraženo još 720

  • 04.04.2021. 13:01

U Sloveniji je u posljednja 24 časa od posljedica infekcije virusom korona umrlo sedam osoba, a potvrđeno je još 720 zaraženih, objavila je slovenačka Vlada.

Iz Vlade navode da je smanjen opseg testiranja, ali da je i dalje visok udio pozitivnih od 25,7 odsto.

U bolnicama je trenutno 535 kovid pacijenata, od čega 124 teže oboljelih na intenzivnim odjeljenjima.

U Sloveniji je i dalje na snazi jedanaestodnevno zatvaranje, koje će trajati i sljedeće sedmice, ali su danas, povodom Uskrsa, do 22.00 časa dozvoljena putovanja iz jedne regije u drugu, kao i porodična okupljanja najviše šest članova istog domaćinstva, prenosi "Indeks".

Sve ostale protivepidemiološke mjere i restrikcije kretanja i dalje su na snazi, a vjerski obredi obavljaju se i na Uskrs bez prisutnosti vjernika, dok su zabranjene i sve javne priredbe, okupljanja, slavlja i praznovanja.

Do 11. aprila zabranjen je i odlazak u inostranstvo na destinacije sa crvene liste, obrazovni sistem će se odvijati onlajn, osim za dio vrtićke djece i djecu sa posebnim potrebama, a nošenje maski obavezno je i na otvorenom.

Premijer Slovenije Јanez Јanša je u uskršnjoj čestitki naveo da je pandemija pokazala ranjivost, ugrozila zdravlje i odnijela mnoge živote, ali i naučila da se mnogo više cijeni ono što se ima.

"Teška vremena mogu biti i prilika za novi početak. Pandemija može biti pobijeđena samo zajedničkim naporima, ali i vakcinama koje će pristizati u sve većim količinama", rekao je Јanša.

Vlada je donijela i promjene u strategiji vakcinisanja protiv virusa korona, pa će narednih sedmica kampanja vakcinisanja biti usmjerena prvenstveno na starije od 60 godina.

Zbog ograničenih količina vakcina i logističkih restrikcija Nacionalni institut za javno zdravlje predložio je da starosna grupa od 60 do 64 godine bude vakcinisana "Astra Zenekom", a starija populacija vakcinama "Fajzer" i "Moderna".

Infektolog Bojana Beović rekla je za "POP-TV" da stručnjaci Vladi predlažu da se privremeno obustavi vakcinaciju mlađe populacije vakcinom "Astra Zeneka", sve dok se ne razjasne pitanje rijetkih pojava krvnih ugrušaka kod mlađih ljudi nakon vakcinisanja.

Vladina stručna grupa za kovid 19 je takvu preporuku Vladi dala nakon što su takvu odluku iz istih razloga donijeli u Njemačkoj i Holandiji, objavili su slovenački mediji.

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм