Slovenija se od danas zatvara, trajaće 11 dana

  • 01.04.2021. 15:16

U Sloveniji je na snagu stupilo 11-dnevno strogo zatvaranje, kojim vlasti žele presjeći treći val pandemije koronavirusa i nagli rast epidemijske krivulje. U zadnja 24 sata u zemlji je bilo 1.335 novih slučajeva zaraze.

Iako je broj potvrđenih novih zaraza manji nego juče, udio pozitivnih nalaza je viši i iznosi 23.7 odsto, što je zabrinjavajuć podatak i opravdava uvođenje zaključavanja.

Obustavljaju se uslužne djelatnosti i sport, djeca idu na online nastavu, zatvaraju se regije...

Restriktivne mjere koje su na snazi idućih desetak dana uključuju online nastavu u školama, zatvaranje granica regija, zabranu odlaska u države s crvene liste, rad državne uprave i javnog prometa u minimalnom opsegu, kao i zatvaranje većine uslužnih djelatnosti i sportskih aktivnosti. Poslodavcima je preporučeno da omoguće rad od kuće ili korištenje godišnjih odmora, a sve to ima za cilj presjeći opasan treći val, ali i smanjiti velik broj novih hospitalizacija.

Za ulazak u Sloveniju od ponedjeljka vrijedi isključivo PCR test, a ne antigenski kao do sada, a slovenačkim rezidentima zabranjen je odlazak u zemlje s crvene epidemiološke liste, uz prijetnje visokom novčanom kaznom.

U zemlji je, prema najnovijim podacima ministarstva zdravstva, 13.395 aktivnih slučajeva zaraze i taj broj je u porastu, kao i broj hospitalizovanih, kojih je trenutno 518. Broj smrtnih slučajeva i dalje je manji u odnosu na period drugog vala pandemije, zbog preležane bolesti ili vakcinacije među starijima. Sa sedam novih smrtnih slučajeva ukupan broj preminulih povećao se na 4054.

  • 12:40 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.

  • 13:10 Емисија: Енерго клуб (Р)

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)