Slovenija postavlja ogradu sa “žilet-žicom” na granici sa Hrvatskom

  • 07.04.2020. 11:57

Slovenačka vlada potvrdila je da do kraja godine planira da postavi dodatnih 40 kilometara "protivmigrantske" ograde na južnoj granici s Hrvatskom, ali zbog tajnosti postupka ne otkriva na kojim mjestima će tačno biti, kao ni u kom vremenskom periodu će to biti obavljeno, piše ljubljansko "Delo".

- Policija zbog sprječavanja ilegalnih prelaza i usmjeravanja tih migracija postavlja privremene granične prepreke u skladu sa zaključcima vlade koji se izvode u tajnosti jer je riječ o važnim operativnim podacima - naveo je za "Delo" slovenski MUP, dodavši da bi otkrivanje podataka "štetilo djelovanju organa".

Kako prenosi HRT, nije tajni podatak da je vlada odredila plan po kojem će se uz sadašnjih 196 kilometara ograde prema granici s Hrvatskom, od čega je 116 kilometara ograde sa žilet-žicom i 80 kilometara panelne ograde, do kraja godine postaviti još 40 kilometara panelne ograde s tzv. "V nadgradnjom", piše slovenački list.

U vladi premijera Janeza Janše, međutim, navode da nije riječ o novoj javnoj nabavci za dodatnu ogradu, nego ispunjavanju ugovora koji je sa jednom kompanijom iz Srbije u avgustu 2019. godine potpisala pređašnja vlada Marjana Šareca.

Da se planira nastavak postavljanja ograde prema Hrvatskoj potvrdio je već prilikom predstavljanja u parlamentu pred imenovanje nove vlade novi ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs, tumačeći to potrebom da se Slovenija zaštiti od potencijalnih ilegalnih migranata, posebno iz BiH, gdje je više hiljada migranata smješteno u neadekvatnim centrima, a ne zna se jesu li možda zaraženi korona virusom.

Hojs je kao nužnu meru predlagao da se, zbog situacije s epidemijom korona virusa u Sloveniji, dio granične policije prema Hrvatskoj zamijeni vojskom, što je parlament privremeno blokirao jer ministar nije dobio za to potrebnu dvotrećinsku većinu.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.