Slovenija: Počelo popuštanje mjera, od ponedjeljka druga faza

  • 29.04.2020. 12:06

U Sloveniji su od danas opet otvorene knjižare, galerije i muzeji, a od idućeg ponedjeljka će početi da rade restorani i lokali na otvorenim prostorima - terasama i vrtovima.

Slovenačke vlasti najavljuju nova popuštanja restrikcija, ali u to nisu uključene odredbe koje zabranjuju napuštanje matičnih opština.

Ukinuta je mjera da osobe starije od 65 godina kupovinu mogu obavljati samo od 8.00 do 10.00 sati ujutro, pa će u oni u prodavnice ići tokom cijelog radnog vremena.

Od narednog ponedjeljka biće dopušten rad radionica za popravak odjeće i obuće i izradu ključeva, a svoje usluge kupcima će opet nuditi i fotografi, fotokopirnice, krojači, urari, zlatari, krznari i proizvođači kožne galanterije.

Proradiće i kozmetički saloni, usluge manikira i higijenske njege, dok ostale djelatnosti, kao rad sauna, velnes centara te usluge pirsinga i tetoviranja ostaju zatvorene, jer se njihovo djelovanje u vrijeme epidemije i dalje smatra rizičnim za prenos virusa.

Slovenački mediji navode da bi i škole i vrtići mogli da prorade 11. maja, ali epidemiolozi o tome imaju podijeljena mišljenja.