Slovenija od sutra priznaje PCR testove iz BiH

22:46, 30.09.2020.
Izvor: Srna
Vlada Slovenije donijela je večeras odluku o priznavanju pi-si-ar /PCR/ testova na virus korona koji su urađeni u trećim zemljama, a među njima je i BiH, objavljeno je na "Fejsbuk" stranici slovenačke vlade.

Od 1. oktobra valjanim su proglašeni i testovi koji su urađeni u trećim zemljama, a na veb-stranici Nacionalne laboratorije za zdravlje, zaštitu životne sredine i hranu se nalazi spisak svih laboratorija čiji su testovi priznati u Sloveniji. Iz BiH se na spisku nalaze svih 20 laboratorija koje rade analizu uzoraka na virus korona.

S obzirom na to da je BiH na narandžastoj listi zemalja kada je u pitanju prelazak granica Slovenije, građanima BiH potreban je negativan PCR test, ne stariji od 48 sati, ukoliko se ne želi ići u karantin, prenosi portal "Kliks".

Zahvaljujući novoj, proširenoj odredbi sada se taj test ne mora raditi u EU jer su Slovenci priznali i analizu laboratorija iz BiH.

Osim toga, bez PCR testa u Sloveniju se može ući ukoliko su u pitanju samo članovi porodice koji se neće zadržati duže od 72 časa, kao i osobe mlađe od 14 godina koje idu sa članom porodice koji ima negativan PCR test iz priznatih laboratorija i naravno ne stariji od 24 sata.

Ove odluke će biti na snazi od sutra.