Alarmantna situacija i u Hrvatskoj

Slovenija na korak do zatvaranja

  • 14.10.2020. 20:14

Dramatična situacija sa virusom korona hara Slovenijom i Hrvatskom gdje je proteklog dana bilo više od 700 zaraženih, a Dežela je korak do potpunog zatvaranja.

Hrvatska je uvela korona redare koji će ubuduće kontrolisati zatvaranje restorana i kafića u ponoć, a u pripremi su i mnoge nove mjere kako bi se širenje virusa zaustavilo.

- Moguće je da je došlo u Hrvatskoj do eksponencijalnog rasta - tvrdi dr. Krunoslav Capak, direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i ujedno ukazuje da zbog manjka epidemiologa gotovo više nije moguće pratiti kontakte zaraženih. Sada se predlaže da zaraženi sami jave svojim kontaktima da odu u samoizolaciju, a ljekari opšte prakse odbijaju da učestvuju u tom poslu.

Hrvatska hitno kupuje i novih 250 respiratora, a gotovo čitav zdravstveni sistem okrenut je da se spreči daljnje širenje zaraze nakon što je čak 748 oboljelih. Bolnice su već prepune, a nove mjere nisu dobro dočekane prije svega kod onih kojima je onemogućen rad.

 Ovo je zatvaranje na mala vrata, mi nećemo uspjeti preživjeti zimu sa ovim mjerama - poručuju hrvatski ugostitelji i pišu Nacionalnom štabu "ljude ne ubija virus, već vaše nelogične mere".

Padaju rekordi i u Sloveniji, a zabrinjava podatak da svaki deseti zaraženi završava u bolnici.

- Kreveta je dovoljno, ali ne i medicinskog kadra - kažu slovenački ljekari i ujedno tvrde da je sada zaražen svaki 150-ti Slovenac. Ako se stanje sljedećih dana pogorša vlada Janeza Janše razmišlja o novom zatvaranju, sličnom onom iz proljeća.