Migrantska kriza

Slovenija mobilisala pomoćnu policiju zbog migranata

09:16, 08.08.2019.
Izvor: Tanjug
Slovenačka vlada je mobilisala veći broj pripadnika rezervne policije koji bi trebalo da zamjene policajce na godišnjem odmoru, a zbog povećanog priliva migranata kao i pojačanog saobraćaja u turističkoj sezoni.

Očekuje se da će se potreba kontrole bezbjednosnih izazova do kraja godine povećavati, kao i obim zadataka policije na više područja njenog rada, saopštila je slovenačka vlada.

Donijeta je odluka da se u rad policije do kraja godine dodatno angažuju pripadnici pomoćne policije iako je po pravilu zakonsko ograničenje njihovog angažovanja 30 dana u jednoj godini, prenosi Hina.

U vladi navode da se obim zadataka policije na granici s Hrvatskom povećava zbog porasta ilegalnih migracija u odnosu na prošlu godinu i zbog bezbjednosne situacije u saobraćaju koja se ove godine pogoršala.

Do 17. juna na slovenačkim putevima poginulo je 52 ljudi, znatno više od 39 koliko ih je nastradalo u istom razdoblju prošle godine.

Direktorka slovenačke policije Tatjana Bobnar rekla je prije nekoliko dana prilikom završetka obuke nove klase policijskih pripravnika da je kadrovska situacija u policiji kritična i da bi policiji bilo potrebno 700 novih zaposlenih.