Slovenija dobija novu avio-kompaniju

15:36, 23.02.2021.
Izvor: Tanjug
U Sloveniji se osniva nova avio-kompanija pod nazivom SautIst erlajns (SouthEast Airlines), izvijestio je danas vazduhoplovni portal Sijera5, dodajući da će taj prevoznik u početku uglavnom nuditi čarter letove koristeći flotu erbas A320.

SautIst erlajns će se fokusirati na tržišta zemalja Evropske unije, a prvi komercijalni let je planiran početkom juna, prenosi agencija STA.

Među osnivačima novog slovenačkog avio-prevoznika, sa sjedištem u Trbovlju, istočno od Ljubljane, nalaze se iskusni piloti i instruktori, avio-inženjeri i mehaničari, kao i finansijski i drugi stručnjaci iz vazduhoplovne djelatnosti, navodi Sijera5.

U početnoj fazi, SautIst erlajns namjerava da se usredsrijedi na pružanje čarter letova i usluga drugim avio-kompanijama, kao što je iznajmljivanje aviona, posade, održavanje i osiguranje (ACMI lizing).

Projekat je u pripremi otprilike 20 mjeseci, rekao je suosnivač kompanije Blaž Berdnik za portal Sijera5.

Kompanija će poslovanje početi s jednim avionom ekonomske klase, sa 180 sjedišta, a očekuje se da će već ove godine dodati floti i jedan erbas A320.

Na početku, SautIst erlajns namjerava da zaposli od tri do četiri posade za prvi avion, što je oko 35 zaposlenih, zajedno sa zemaljskim osobljem. Kako i samo ime sugeriše, prvenstveno će poslovati u jugoistočnoj Evropi, fokusirajući se na Sloveniju, Hrvatsku, BiH, Srbiju, KiM, Grčku i Tursku.

Za sada nije poznato da li bi SautIst erlajns mogao da postane nova slovenačka nacionalna avio-kompanija. Otkako je Adrija ervejz otišao u stečaj, Slovenija nema nacionalnog avio-prevoznika.