Slovenija će ukinuti ograničenje za vakcinu "astra zeneka"

  • 12.04.2021. 21:16

Slovenija će ukinuti ograničenje za vakcinu "astra zeneka" kojom bi se svi mogli vakcinisati, bez obzira na dob i pol, osim rizični hronični bolesnici, javljaju slovenački mediji.

Slovančki stručnjaci iz naučnog savjeta za virus korona predložili su Vladi da se ukine ograničenje za vakcinaciju "Astra Zenekom" i da se svima omogući da prime tu vakcinu, osim rizičnim hroničnim bolesnicima.

Taj prijedlog su potkrijepili stajalištem Evropske agencije za lijekove /EMA/ koja je prošle sedmice nakon analite ponovo potvrdila da je ta vakcina sigurna i učinkovita, da njene koristi daleko nadmašuju moguće rizike i da se primjena može nastaviti uprkos pojavi rijetke vrste krvnih ugrušaka.

Pojedine članice EU i poslije takvog stava zadržale su ili uvele određena ograničenja za određene grupe ljudi, a Slovenija je posljednjih sedmica vakcinu britansko-švedske firme koristila za imunizaciju populacije starosti od 60 do 65 godina.

Oni koji odbiju vakcinu "astra zeneka" kada na njih dođe red da budu vakcinisani, prema pisanju slovenačkih medija, moraće duže čekati.

Тагови: