Migrantska kriza

Slovenija bi uskoro mogla da bude opasana žicom

  • 30.06.2019. 14:39

Slovenija je burno reagovala na najavu italijanskog ministra unutrašnjih poslova Matea Salvinija da bi njih ta susjedna država uskoro mogla opasati žicom.

Od sutra bi na terenu trebalo da počnu da djeluju zajedničke italijansko-slovenačke granične patrole, iako dosad nije gotova formalna procedura njihovog osnivanja, prenosi hrvatski Večernji list.

Ako počnu s radom i ako se u roku od tri mjeseca pokažu neuspješnim i neefikasnim, Italija će postaviti, kako se to kaže, tehničke prepreke na granici sa Slovenijom.

Italijanski ministar iz desničarske stranke Liga za sjever najavio je tu mogućnost u Trevilju, apostrofirajući problem migranata u regiji Friuli-Venecija Đulija.

Gradonačelnik Gorice Rodolfo Ziberna reagovao je kazavši da su tehničke prepreke nedopustive. Ideju je kritikovala i italijanska članica senata slovenačkog porekla Tatjana Rojc, kazavši da "smo naporno radili kako bismo srušili zidove u Evropi, a sad gradimo nove" te kako se čini da se dio Slovenije smatra sivom zonom, a ne punopravnom članicom EU.

Stručnjak za bezbjednost Marjan Miklavčič upozorio je da bi Slovenija mogla postati migrantski hotspot, odnosno džep u kojem bi ostali migranti koji žele na zapad. U slovenačkom MUP-u o Salvinijevim planovima kažu da je riječ o unutrašnjopolitičkoj odluci suverene države, ali i kako su im Italijani do juna vratili 126 ilegalnih migranata, što ne predstavlja znatno povećanje u odnosu na isti period prošle godine i na 108 stranaca.

"Ne možemo govoriti o eskalaciji problema na granici", kazali su oni, prenosi Večernji.

Slovenija je nezadovoljna odnosom Austrije, koja im je još u doba migrantske krize uvela granične kontrole i tako suspendovala Šengen.

Slovenija je duž granice s Hrvatskom razvukla žičane barijere i postavila panele pod izgovorom borbe protiv ilegalnih migracija.