Kandidat za predsjednika Hrvatske

Škoro ne isključuje mogućnost zabrane SDSS

  • 04.09.2019. 19:46

Nezavisni predsjednički kandidat na izborima u Hrvatskoj, Miroslav Škoro, gostujući u emisiji na jednoj zagrebačkoj radio stanici, nije isključio mogućnost da pokrene postupak zabrane djelovanja Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS), ako bude izabran za predsjednika Hrvatske.

Gostujući u ponedjeljak uveče u emisiji urednika i voditelja Velimira Bujanca, koji poput pjevača Marka Perkovića Tompsona glorifikuje ustaštvo, Škoro je rekao i da će odati počast žrtvama i u Blajburgu i u Jasenovcu, a poslao je i poruku svima koji se pitaju gdje je bio 1991.

Na Bujančevo pitanje kako bi reagovao kao predsjednik ako bi dobio zahtjev da se preispita legalnost postojanja SDSS od, na primjer, gradonačelnika Vukovara Ivana Penave ili njegovog zamjenika, Marijana Pavličeka, Škoro je odgovorio da bi pokrenuo postupak zabrane ako se za to stvore preduslovi.

"Znam da je predsjednik (Hrvatske) u poziciji da pokrene zabranu određenih političkih stranaka i ne govorim ovo da bih skupljao jeftine političke poene. Međutim, bez obzira na sve, ja sam čovjek koji bi apsolutno pokrenuo zabranu određenih političkih stranaka ako se stvore preduslovi za to", izjavio je Škoro, prenio je zagrebački Jutarnji list pod nadnaslovom "Skandalozno".

Dodao je da mu se kod predsjednika SDSS Milorada Pupovca - kojeg su u javnosti gotovo svi kritikovali zbog upoređivanja današnje Hrvatske sa zločinačkom NDH, a nakon napada na Srbe u Uzdolju, kod Knina - ne sviđa to što po mišljenje ide na, kako tvrdi, Frušku Goru, a onda "ovdje destabilizuje Hrvatsku i postavlja se na način kao da je druga strana".

"U Hrvatskoj niko ne može biti druga stranaka, ako je politički Hrvat", rekao je Škoro.

Na insistiranje Bujanca da precizira da li to znači da ne isključuje mogućnost zabrane SDSS, Škoro je ponovio:

"I zabrana je dio toga, to je kao kod odgajanja djece, nekad djetetu moraš zabraniti da gleda televiziju neko vrijeme, zašto da ne?"

Kao zanimljivo, Jutarnji list primjećuje da je ovakav istup Škore došao samo sedam dana nakon što je ustavnopravni stručnjak Mato Palić na svom Facebook profilu, citirajući Ustav u dijelu koji govori o protivustavnom djelovanju stranaka, zapitao svoje pratitelje koja im prva stranka pada na pamet.

List podsjeća da je u komentarima najviše bilo onih koji su naveli SDSS, a Palić kaže da nije on aludirao na tu stranku, već da je samo postavio pitanje.

Palića su, inače, mediji već prozvali neformalnim savjetnikom Miroslava Škore koji mu je pomogao i oko ideja da se povećaju ovlašćenja predsjednika, ali on to oštro odbacuje.

"Nisam aludirao na SDSS, bilo je tu odgovora i da treba zabraniti SDP i HDZ. Ja sam samo postavio pitanje. Škoru ne znam, nisam njegov savjetnik, s njim nemam baš nikakav kontakt, ni direktno ni preko posrednika", ustvrdio je Palić.

Škorinu izjavu smatra pogrešnom jer nije stranka dijete niti predsjednik može zabraniti njeno djelovanje.

Prema članu hrvatskog Ustava, naime, protivustavne su političke stranke koje "svojim programom ili nasilnim djelovanjem smjeraju podrivanje slobodnog demokratskog poretka ili ugrožavaju opstanak Republike Hrvatske".

O protivustavnom djelovanju političke partije odlučuje Ustavni sud, a zahtjev za zabranu rada neke od njih mogu podnijeti predsjednik Republike, Sabor, vlada, Vrhovni sud, tijelo koje obavlja registraciju stranaka i Glavni državni tuzilac.

Palić napominje da bi Škoro mogao da traži zabranu SDSS, ali ističe da ta stranka sigurno ne ispunjava uslove niti svojim programom niti svojim djelovanjem.

"Ne radi to nijedna stranka. Jedno je neslaganje s retorikom predsjednika SDSS, a drugo su ustavni uslovi koji moraju biti nedvosmisleno utvrđeni da bi neka stranka bila zabranjena", jasan je Palić.

Na ovu Škorinu izjavu nezvanično je, piše Jutarnji, reagovala i vlada porukom da on očito ne razumije politiku djelovanja prvog hrvatskog predsjednika, te da mu predizborni program piše, kako navode, "krajnje desni televizijski voditelj Velimir Bujanec".

"Ako je to sav rasadnik ideja i temelj ustavnih promjena predsjedničkog kandidata Škore, očito je da on ne razumije ni Tuđmanovu politiku ni međunarodnu poziciju koju Hrvatska danas ima. Izgleda da mu program smišlja i sastavlja Bujanec", nezvanično je poručeno iz Vlade.

Slično su juče reagovali i iz HDZ porukom da su Škorine izjave posljedica Bujančevog "šefovanja".

"To su sve ideje šefa Škorine kampanje Bujanca, kojem, zanimljivo, nije smetalo kad su njegovi politički miljenici šakom i kapom nudili dužnosti manjinskim zastupnicima kako bi podržali 'famozno' prekomponovanje", poruka je iz HDZ-a, očito pritom aludirajući na vrijeme kad je bivši šef stranke Tomislav Karamarko očajnički pokušavao da sastavi novu parlamentarnu većinu nakon raspada koalicije s Mostom.

Тагови:
  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана