Makedonija

Skoplje uskoro potpisuje protokol o pristupalju NATO-u

20:06, 01.02.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
Makedonija će u srijedu, 6. februara, potpisati protokol o pristupanju NATO-u u sjedištu Alijanse u Briselu, prenosi makedonska televizija "Telma".

Tokom svečanosti makedonski ministar spoljnih poslova Nikola Dimitrov će protokol o pristupanju potpisati u prisustvu ambasadora zemalja članica NATO-a. 

Tekst je prošlog ponedjeljka usvojen u takozvanoj "tihoj proceduri". 

Nakon potpisivanja protokola, ovaj dokument treba da bude ratifikovan u nacionalnim parlamentima svih 29 zemalja članica NATO-a. 

Očekuje se da Grčka bude prva zemlja koja će 8. februara ratifikovati protokol o pristupanju Makedonije. 

Ukoliko se sve bude odvijalo prema planu, makedonski ministar odbrane Radmila Sekjerinska prvi put će učestvovati na ministarskom sastanku zemalja članica Alijanse 13. februara, ali bez prava glasa sve dok Makedonija ne postane punopravna članica. 

NATO je odobrio pristupni protokol za Sjevernu Makedoniju, nekoliko sedmica nakon što su Skoplje i Atina riješili višedecenijski spor oko naziva Makedonija, čime je otvoren put za članstvo Skoplja u Alijansu. 

Grčka je najavila da će biti prva zemlja koja će potpisati protokol, čime se aktivira izmjena naziva i otvara put za članstvo u Alijansi. Sjeverna Makedonija biće 30. članica Alijanse.