Skoplje: Osam osoba uhapšeno zbog planiranja terorističkog napada

  • 28.12.2020. 19:12

Policija Sjeverne Makedonije uhapsila je osmoricu muškaraca pod sumnjom da su planirali teroristički napad u toj zemlji, saopšteno je iz policije.

Kako je navedeno, muškarci starosti od 21 do 31 godine, uhapšeni su kasno sinoć, a jedan od njih ranije je osuđivan zbog članstva u terorističkoj Islamskoj državi.

Uhapšeni su optuženi za formiranje terorističke organizacije, a ukoliko budu proglašeni krivim, mogu biti osuđeni na kaznu zatvora od maksimalno 10 godina.

Iz policije ističu da su lica uhapšena pod sumnjom da su osnovali terorističku organizaciju po ugledu na Islamsku državu, da su počinili ubistva i uništavali zgrade, sa ciljem da se stvori strah i nesigurnost u javnosti. U izvještaju nisu pomenute konkretne mete u Sjevernoj Makedoniji.

Uhapšeni su optuženi još za kupovinu oružja, municije i vojne opreme, koje su krili u selu blizu Kumanova, te za izradu improvizovanih eksplozivnih naprava i njihovo testiranje.

Osim toga, lica su, navodno, komunicirala putem jedne platforme na internetu o planovima za transport oružja i prsluka sa eksplozivom.

Policija tvrdi da uhapšeni pripadaju istoj grupi kojoj i trojica muškaraca koji su uhapšeni u septembru.