Makedonija

Skoplje istražuje bjekstvo Gruevskog, Zaev već sve zna

  • 30.11.2018. 20:19

Tužilaštvo u Skoplju pokrenulo je predistražne radnje o bjekstvu bivšeg premijera Nikole Gruevskog, koji je 11. novembra, preko Albanije, Crne Gore i Srbije, pobjegao u Mađarsku gde je, u međuvremenu, dobio politički azil.

Premijer Makedonije Zoran Zaev rekao da već zna sve detalje, ali da će javnost obavijestiti po okončanju istrage.

Tužilaštvo će pregledati snimke kamera sa graničnih prelaza i sigurnosnih kamera u okolini zgrade u kojoj živi, kao i izvještaji institucija i podaci iz banaka, saopštilo je Osnovno tužilaštvo u Skoplju.

Ukoliko se utvrdi da postoje osobe koje su učestvovale u bijegu bivšeg premijera, istraga će biti podignutra na viši nivo.

Makedonski premijer Zoran zaev je, u međuvremenu, rekao da je upoznat sa svim detaljima interne istrage obavljene u ministarstvu unutrašnjih poslova, ali da će javnost obavijestiti tek kada tužilaštvo okonča istragu.

Gruevski je na, za sada nepoznat način, napustio Makedoniju 11. novembra, nakon čega je u pratnji mađarskih diplomata, preko Albanije, Crne Gore i Srbije, stigao u Budimpeštu.

Vlasti ove tri države detaljno su dokumentovale način na koji je Gruevski prešao preko njihove teritorije, ali još uvijek ostaje nejasno na koji je način napustio Makedoniju, svega dva dana prije nego što je trebao da se javi na izdržavanje zatvorske kazne.

Makedonske vlasti su međunarodnu potjernicu za Nikolom Gruevskim raspisale tek 13. novembra, kada je bivši makedonski premijer i lider VMRO-DPMNE već uveliko bio u Mađarskoj.

Gruevski je osuđen na dvogodišnju robiju zbog malverzacija tokom kupovine 600 hiljada evra vrijednom mercedesu za potrebe vlade.

Protiv njega se u Makedoniji vodi još nekoliko postupaka, zbog čega mu je početkom nedjelje oduzet poslanički imunitet.

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок