Miodrag Linta

Skandalozna odluka o odlikovanju mučiteljke Srba

  • 04.01.2019. 17:16

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta ocijenio je skandaloznom odluku hrvatskog predsjednika Kolinde Grabar Kitarović da uruči orden Tanji Belobrajdić, koja je tokom posljednjeg rata u splitskom logoru "Lora" mučila i zlostavljala Srbe.

Linta podsjeća da je Belobrajdićeva u ratu bila pripadnik 72. bojne Vojne policije i svakodnevno je boravila u Bojno-istražnom centru "Lora", pored Splita.

On je naveo da je "Lora" od 1992. do 1997. godine bila logor smrti, kroz koji je prošlo više od 1.000 srpskih civila, vojnika i ratnih zarobljenika, koji su svakodnevno strahovito psihofizički mučeni, a najmanje 70 logoraša ubijeno.

"Prema pisanim sjedočenjima logoraša, Tanja Belobrajdić koja je tada bila supruga zloglasnog komandanta logora Tomislava Duića, posebno se isticala u zvjerskom mučenju Srba: gađala ih komadima opeke i drva, tukla ih pendrecima, palicama i raznim predmetima po rukama, nogama, bubrezima, polnim organima i drugim dijelovima tijela, pucala iz pištolja pored njih, gasila cigarete po tijelu i drugo", navodi Linta.

On ističe da navedene činjenice jasno potvrđuju da je Tanja Belobrajdić "posebne zasluge" u ratu stekla sadistički mučeći Srbe i da je to bio glavni razlog da joj Kolinda Grabar Kitarović dodijeli orden "Red hrvatskog trolista", koji je adekvatan, budući da je bio zvanični znak domobranstva i avijacije u zloglasnoj NDH.

"Dakle, u Hrvatskoj je postalo sasvim normalno da ratni zločinci dobijaju nacifašistička i druga odlikovanja", ocijenio je Linta.

Prema njegovim riječima, potpuno je jasno da je Kitarovićeva jedan od glavnih zaštitika ratnih zločinaca, koji se slave kao heroji i dobijaju odlikovanja, jer su doprinijeli stvaranju skoro etnički čiste Hrvatske čiji je temelj zloglasna NDH.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана