Učestvovala u otmici putničkog aviona

Skandalozan snimak hrvatske predsjednice: U zagrljaju sa teroristkinjom VIDEO

  • 01.02.2019. 17:29

Na portalima u Hrvatskoj pojavila se fotografija predsjednika Kolinde Grabar Kitarović sa promocije knjige "Ko je ubio Zvonka Bušića?" i njen zagrljaj i poljubac sa Žilijen Bušić, teroristkinjom i ubicom.

Promocija je održana još prošle godine u dvorani Vijenac, u sklopu Nadbiskupskog pastoralnog instituta u Zagrebu, a knjigu je napisao ekstremno desni publicista Tihomir Dujmović. 

Zvonko Bušić bio je nacionalista koji je 1976. godine u Americi oteo putnički avion i postavio eksplozivnu napravu na aerodromu, koja je ubila njujorškog policajca Brajana Marija. 

Žilijen Bušić je i sama učestvovala u otmici putničkog aviona sa suprugom i trojicom muškaraca. 

Bušići su se na taj način borili protiv Jugoslavije. 

Avion je iz Njujorka letio za Čikago, a otmičari su posadi i putnicima prijetili bombom. 

Nisu sletjeli u Čikago, već je pod prijetnjama terorista let nastavljen do Londona, iznad kojeg su bacali letke tražeći nezavisnost Hrvatske. 

Otmičari su se predali, ali je njujorški policajac, član pirotehničke ekipe, poginuo, a još trojica njegovih kolega su ranjena dok su pokušavali da deaktiviraju eksploziv koji su Bušići ostavili u ormariću na stanici u Njujorku. 

Zvonko i Žilijen su osuđeni na doživotni zatvor, sa mogućnošću pomilovanja nakon deset godina. 

Žilijen je pomilovana 1989. godine, a njen muž Zvonko, koji je takođe pušten, počinio je samoubistvo 2013. godine u Hrvatskoj.