Sjevernoj Makedoniji stigla nova donacija iz Srbije: Nećemo zaboraviti

  • 01.04.2021. 19:05

Premijer Sjeverne Makedonije Zoran Zaev ocijenio je kao veliki gest prijateljstva novu donaciju vakcina iz Srbije.

I to uz poruku da se pravi prijatelji prepoznaju u teškim trenucima.

Vlade Sjeverne Makedonije i Srbije postigle su sporazum o doniranju 40.000 vakcina Sputnjik V, od kojih je prva količina od 20.000 doza komponente 1 stigla u četvrtak u Skoplje. Preostalih 20.000 doza komponente 2 stići će u narednom periodu.

Zaev je, prilikom dočeka nove donacije Srbije, rekao da te vakcine stižu u ključnom trenutku za Sjevernu Makedoniju, jer će osigurati da ne dođe do prekida masovne vakcinacije koja počinje u četvrtak naveče.

"Ovo je čin ogromnog prijateljstva Srbije, koja je već pomogla Makedoniju sa 8. 100 vakcina Pfizer, kojom smo uspješno vakcinisali naše heroje - medicinske radnike", rekao je on.

Zaev je ukazao da od četvrtka naveče počinje masovna vakcinacija u Sjevernoj Makedoniji AstraZeneca vakcinama, a donacija Srbije osiguraće da ne dođe do prekida tog procesa do dolaska novih količina vakcina preko Kovaks programa, i dogovora sa Rusijom, Kinom i proizvođačima.

"Prenio bih zahvalnost cijelog makedonskog naroda prijateljskom srpskom narodu na značajnoj pomoći. Zahvalio bih se predsjedniku Vučiću, premijerki Brnabić i cijelom državnom rukovodstvu Srbije", istakao je on.

Apelovao je na građane Makedonije da se prijave za vakcinaciju, dodajući da su sve vakcine provjerene, međunarodno testirane, i da, od brzine imunizacije zavisi koliko će trajati borba protiv nevidljivog neprijatelja - virusa korona.

On je prenio da je lično prije par dana zamolio predsjednika Srbije Aleksandra Vučića za donaciju kako ne bi bio doveden u pitanje proces vakcinacije.

"Srpski narod je podijelio svoje količine sa makedonskim narodom i to ne možemo nikada zaboraviti", ponovio je Zaev svoju i zahvalnost građana Sjeverne Makedonije Srbiji.

Ministar zdravlja Sjeverne Makedonije Venko Filipče ukazao je i da se u proteklim danima u Srbiji vakcinisalo oko 10.000 Makedonaca.

On je prenio da je sa srpskim kolegom Zlatiborom Lončarem razgovarao o razmjeni informacija o u Srbiji vakcinisanim Makedoncima, kako bi bili evidentirani u svojoj zemlji.

"To što je Srbija učinila, nijedna druga zemlja u svijetu nije", naglasio je Filipče.