Radmila Šećerinska

Sjeverna Makedonija nabavlja 150 oklopnih transportera od SAD

  • 01.12.2019. 08:51

Pješadijske jedinice Armije Sjeverne Makedonije u narednih pet godina pojačaće borbenu gotovost sa 150 američkih oklopnih transportera, shodno planu modernizacije vojske, rekla je makedonska ministarka odbrane Radmila Šećerinska.

"Prema našem dugoročnom planu razvoja odbrambene sposobnosti, predvidjeli smo negdje oko 150 miliona evra u višegodišnjem periodu. To je negdje između 10 i 15 miliona evra na godišnjem nivou. U okviru ovih 150 miliona, 30 miliona biće donacija SAD", izjavila je za skopsku TV Alsat, prenose "Večernje novosti".

Navela je da je "prije dva dana, od američke strane dobijena informacija da povećavaju podršku za tu namjenu od 30 miliona dolara na 37 miliona, koji neće ići samo za vozila, već i za dodatnu opremu naše pješadije".

Šećerinska je nagovijestila i mogućnost eventualnog odlaganja najavljenih prevremenih parlamentarnih izbora u zemlji, koji bi trebalo da budu održani 12. aprila. Takav "prostor" se ostavlja u zavisnosti od toga kada će Španija moći da ratifikuje Protokol za članstvo Republike Sjeverne Makedonije u NATO.