Evropski sud za ljudska prava u Strazburu

Šimuniću odbijena žalba, "Za dom spremni" je govor mržnje

  • 29.01.2019. 15:21

Evropski sud za ljudska prava u Strazburu odbio je žalbu nekadašnjeg fudbalera Josipa Šimunića protiv Hrvatske, uz obrazloženje da se sloboda govora ne odnosi na ustaški pozdrav "Za dom spremni!".

Šimunić je prethodno pravosnažno kažnjen sa 25.000 kuna /oko 3.371 evra/ zbog uzvikivanja ustaškog pozdrava. 

On je 19. decembra 2013. godine, nakon utakmice Hrvatske i Islanda, uzvikivao "Za dom!", na šta mu je publika uzvraćala - "Spremni!". 

Prema presudi u Hrvatskoj, taj poklič se odnosi na službeni pozdrav iz vremena Nezavisne Države Hrvatske. 

Kao takav, taj pozdrav predstavlja i manifestaciju rasističke ideologije, prezir prema drugima zbog njihove vjerske i etničke pripadnosti, te trivijalizovanje žrtava zločina protiv čovječnosti, navedeno je u obrazloženju domaće presude. 

Šimunić je tvrdio da je riječ "o starom hrvatskom pozdravu", pa se žalio i Uefi, koja je, takođe, njegovu žalbu odbila i odredila mu zabranu igranja za reprezentaciju Hrvatske zbog koje je propustio Svjetsko prvenstvo u Brazilu 2014. godine. 

Argumentaciju o "starom hrvatskom pozdravu" Šimunić je ponovio i u tužbi protiv Hrvatske, u kojoj je tražio od Evropskog suda za ljudska prava da utvrdi kako su mu hrvatski sudovi povrijedili pravo na pošteno suđenje. 

Evropski sud za ljudska prava je, međutim, odbio tužbu, a iz obrazloženja direktno proizilazi da ustaški pozdrav "Za dom sprmni!" proklamuje mržnju i nasilje, prenose hrvatski mediji. 

U Hrvatskoj je ovaj pozdrav dozvoljen ako se upotrebljava u okviru grba HVO-a, a kritičari ovakve odluke tvrde da se na taj način amnestira ustaški pozdrav pod kojim su ubijani Srbi, Jevreji, Romi i antifašisti.