Milorad Pupovac

SDSS izlazi samostalno na izbore za Evropski parlament

  • 07.04.2019. 10:28

Predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke /SDSS/ Milorad Pupovac najavio je da će se ova stranka samostalno kandidovati na izborima za Evropski parlament, a želja je da se na taj način pokrene pitanje odnosa prema Srbima u Hrvatskoj.

Pupovac je za Radio-televiziju Srbije naveo da je odluka da se ide samostalno na izbore donesena nakon što nije bilo zadovoljavajućeg rezultata sa dijelom članova vladajuće koalicije, koji pripadaju liberalnim političkim opcijama. 

Prema njegovim riječima, SDSS cilja na dvije stvari, od kojih je prva da "emancipuje Srbe u Hrvatskoj borbom za njihova prava" - da budu oslobođeni od strahova, pritisaka i da se još jedanput istakne važnost toga da mogu slobodno i ravnopravno da žive u toj zemlji. 

"Drugo je da ciljamo na mandat u Evropskom parlamentu, za šta postoji potencijal u srpskom biračkom tijelu, kako onome u zemlji, tako i onome koji je silom ratnih prilika ili silom drugih ekonomskih prilika ovoga trenutka izvan zemlje", rekao je Pupovac. 

On kaže da će lista biti potvrđena od strane predsjedništva u narednih dan-dva, a javnosti će biti predstavljena u ponedjeljak. 

Pupovac je rekao da je velika vjerovatnoća da će na listi biti i bivši savjetnik hrvatskog predsjednika Ive Josipovića - profesor Dejan Jović. 

Govoreći o obilježavanju Dana sjećanja na žrtve Jasenovca, Pupovac je naveo da će predstavnici naroda i organizacija naroda stradalnika u tom logoru - Jevreja, Roma, Srba, antifašista i protivnika ustaškog režima u NDH, otići na obilježavanje u jednoj koloni 12. aprila. 

"Iskoristićemo priliku da pošaljemo poruke osude toga režima, ali i osude onih koji obnavljaju taj režim, osude onih koji nastoje veličati ili oprati taj režim", istakao je Pupovac. 

On je istakao da mu je žao što sa Vladom nije postignut dogovor o odlasku na komemoraciju u jednoj koloni. 

"Očekujemo da će se to dogoditi sljedeće godine, a da bi se to dogodilo neophodno je da, nakon sredine aprila i nakon ovih komemoracija, počnemo razgovore i otklonimo sve ono što vidimo kao prpereku da imamo jednu i zajedničku kolonu", naveo je Pupovac. 

Pupovac je rekao da ne zna kako će stvar teći sa komemoracijom u Blajburgu u maju, te da ne zna koliko će to podići tenzije ili neće. 

Тагови: