Sjeverna Makedonija

SDSM proglasio pobjedu, izlaznost 50,86 odsto

18:19, 16.07.2020.
Izvor: Srna
Vladajući Socijaldemokratski savez (SDSM) u Sjevernoj Makedoniji proglasio je pobjedu na parlamentarnim izborima.

Prema podacima Državne izborne komisije, poslije obrađenih 93,94 odsto biračkih mjesta, SDSM vodi sa 36,13 odsto glasova, dok je VMRO-DPMNE osvojio 34,65 odsto glasova.

U albanskom bloku stranaka DUI je osvojila 11,57 odsto, a Alijansa za Albance 8,79 odsto glasova.

Izlaznost na ovim izborima je iznosila 50,86 odsto, a zbog pandemije glasalo se tri dana.

Prema tim podacima, Levica je osvojila 3,96 odsto, DPA 1,48, Integra 1,33 odsto, dok su sve ostale stranke i koalicije imale ispod 0,4 odsto glasova.

Lider SDSM-a Zoran Zaev rekao je na konferenciji za novinare da su građani izašli i glasali za jedinstvo i solidarnost, za red i pravdu, za bolje danas i bolje sutra.

"Imali smo izbore koji odgovaraju državi članici NATO-a, mirne, dostojanstvene, slobodne i moderne. Hvala svima", rekao je Zaev.

On je dodao da su građani pobjednici i da danas budućnost pobjeđuje.

Funkcioner VMRO-DPMNE Vlatko Đorčev izjavio je, međutim, da je VMRO-DPMNE pobjednik na ovim izborima.

"Kada se SDSM-u oduzmu glasovi albanskog koalicionog partnera BESA, jasno je da je VMRO-DPMNE pobjednik", rekao je Đorčev i podsjetio da je princip da vladajuću koaliciju sastave pobjedničke partije u makedonskom i albanskom bloku.

Lider albanske DUI Ali Ahmeti proglasio je pobjedu u albanskom bloku na ovim izborima, navodeći da su dobili 100.000 glasova, a njihov kandidat za premijera Naser Ziberi izjavio da je "pobijedio koncept za Albanca premijera".

S druge strane, opoziciona albanska stranka Alijansa za Albance, predvođena Zijadinom Selom, saopštila je da su oni pobednici u albanskom bloku, ali da prepuštaju stranci DUI da slavi, iako će, kako su naveli, oni biti dio nove vladajuće koalicije u toj zemlji.

Izbori u Sjevernoj Makedoniji prvobitno je trebalo da budu održani 12. aprila, ali su zbog pandemije koronavirusa odgođeni za 15. jul.

Državna izborna komisija je imala probleme sa objavljivanjem prvih rezultata, a mediji prenose da je njihov sajt bio meta hakerskog napada.