Afera "Planinska"

Sanadera čeka zatvor i oduzimanje novca

  • 01.07.2019. 21:17

Bivši premijer Hrvatske Ivo Sanader upućen je danas u Centar za dijagnostiku remetinečkog zatvora koji će odlučiti gdje će služiti pravosnažnu šestogodišnju kaznu za aferu "Planinska" zbog koje ga, uz zatvor, očekuje i naplata nezakonito stečenih 17,5 miliona kuna (2,3 miliona evra).

"Sanader je upućen u Centar za dijagnostiku gdje će u idućih mjesec dana određivati u kojem će zatvoru služiti kaznu", rekao je Hini portparol zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić. 

Sanadera očekuje i prinudna naplata, jer 15 dana od pravosnažnosti presude u državni budžet nije uplatio 17,5 miliona kuna mita koliko je, prema presudi, primio od Stjepana Fiolića nakon što je zgradu njegove kompanije kupilo ministarstvo na čijem je čelu bio Petar Čobanković. 

Glavni državni tužilac Dražen Jelenić rekao je da će država razmotriti sve mogućnosti koje su im na raspolaganju da bi od Sanadera bila oduzeta protipravno stečena imovinska korist. 

Sanader je u remetinečkom zatvoru od 4. aprila kada mu je Vrhovni sud povećao kaznu na šest godina zatvora za slučaj "Planinska", za koji je ranije osuđen na četiri i po godine. 

Osim Sanadera, koji je bio i predsjednik HDZ-a, u ovoj aferi nepravosnažno su bili osuđeni Mladen Mlinarević za kojeg je utvrđeno da je za Sanadera izradio uvećanu procjenu vrijednosti nekretnine i Stjepan Fiolić, bivši HDZ-ov saborski zastupnik i vlasnik mesne industrije čiju je zgradu u Planinskoj ulici kupilo Ministarstvo regionalnog razvoja, na čijem je čelu bio Petar Čobanković. 

U pravosnažnoj presudi Vrhovni sud je zaključio da je u slučaju "Planinska" "riječ o osmišljenoj političkoj korupciji u njenom najtežem obliku". 

Osim Sanadera, Fiolića i Čobankovića, koji je nakon priznanja korupcije osuđen na društveno koristan rad, u slučaju "Planinska" je osuđen i Mladen Mlinarević, čija je kompanija prije kupoprodaje izradila uvećanu vrijednost Fiolićeve nekretnine.