Podgorica

Sabor SPC: Odbijamo zahtjev Mila Đukanovića!

  • 15.06.2019. 19:32

Molitvom, postom i velikim Trojčidanskom saborom u Podgorici hiljade vjernika bori se protiv kako kažu nakaradnih zakona Vlade Crne Gore.

Veliko "NE" rekli su Prijedlogu zakona o vjeroispovjesti koji predviđa oduzimanje imovine Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori. Vjernici i sveštenstvo traže povlačenje tog Zakona, u suprotnom nastavljaju borbu.

"Danas se pred Sabornim Hramom Hristovoga Vaskrsenja zavjetujemo i zaklinjemo da ćemo čuvati, obnavljati i braniti svoje svetinje, ćivote naših svetitelja, crkve manastire, groblja, grobove naših predaka tako nam Bog ljubavi Sveti Petar Cetinski i Sveti Vasilije Ostroški pomogli. Amin, amin, amin", istakao je Joanikije, Episkop budimljansko-nikšićki.

Narod se danas zakleo i zavjetovao da će da brani svoje svetitelje, poručuju poglavari SPC. Rijeke ljudi slile su se pred Saborni hram u glavnom gradu Crne Gore.

Saborni hram Hristovog Vaskrsenja u centru Podgorice danas je bio mali da primi na hiljade vjernika pristiglih iz svih dijelo Crne Gore. Svi zajedno poručuju ne damo pravoslavne bogomolje.

"Ovo je danas veliki dan zato što se borimo za ostvarivanje prava koja su nigdje u svijetu poznata da se ovako nešto dešava".

"Ovaj Sabor je za odbranu pravoslavlja jer je veliki namet na njega sa svih strana pa što nas je više valjda ima nekavih šansi da se nešto uradi. Žalosno je da veliki dio koji se vode kao pravoslavci, a niti se osjećaju niti to jesu".

"Branićemo svoje svetinje u granicama dozvoljenog u skladu sa zakonom".

"Ovaj život u Crnu Goru, to zna naša muka i jad, a šta ćemo, ćutimo", istakli su prisutni vijernici.

Sve je opljačkano samo je crkva ostala, a ovaj zakon je samo dno propasti Crne Gore, poručuje crnogorski Mitropolit Amfilohije. On dodaje da je ovo Sabor nade, vjere i ljubavi, a ne beznađa koje trenutno vlada u Crnoj Gori. 

"Daj Bože da i oni koji donose nekakve bezbožne i antičovječne zakone i pokušavaju da ih nametnu zatrovani bolešću najopakijom koja je harala ovdje to je grozomora čuvena bolest. Da Bog i njih urazumi da ne nastavljaju to djelo bezbožno antinarodno anticrkveno djelo, djelo koje skrnavi ćivote svetih otaca naših", istakao je Amfilohije.

Sabor je saglasan da je Crnoj Gori potreban novi zakon koji reguliše ovu oblast, ali smatra da Prijedlog ovog zakona, u značajnom broju njegovih odredbi, predstavlja suštu suprotnost svemu što je sloboda vjere, tolerancija i dijaloga. Svešetenstvo zahtjeva da učestvuje u izradi Zakona što do sada nije bio slučaj. 
 

Тагови:
  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.