Lavrov u Hrvatskoj

Rusija i Hrvatska imaju zajednički stav, a to je striktno poštovanje Dejtonskog sporazuma

  • 16.12.2020. 12:29

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov boravi danas u službenoj posjeti Hrvatskoj. On će se u Zagrebu sastati sa predsjednikom Zoranom Milanovićem, i premijerom Andrejom Plenkovićem, dok ga je jutros sačekao hrvatski kolega Gordan Grlić Radman.

Hrvatski ministar Gordan Grlić Radmanom dočekao je Lavrova pred ulazom u zgradu Ministarstva spoljnih i evropskih poslova, prenosi Jutarnji list.

Grlić Radman je specijalno za ovaj susret izradio masku s hrvatskom i ruskom trobojkom.

Nakon sastanka su izjave dali ministri Grlić Radman i Lavrov.

Hrvatski ministar je saopštio da je sa ruskim kolegom razgovarao o područjima na kojima je moguće produbiti saradnju između EU i Rusije.

Lavrov je saopštio da je tokom razgovora bilo riječi o BiH.

"Imamo zajednički, jedinstveni stav, a to je striktno poštovanje Dejtonskog sporazuma i tri konstitutivna naroda i dva entiteta“, izjavio je Lavrov.

"Imamo dobar odnos s Hrvatskom“, zaključio je Lavrov koji je pozvao Grlića

Radmana u posetu Rusiji čim to mogućnosti budu dopuštali.

„Ruska strana se slaže sa hrvatskom da svaki konstitutivni narod treba da izabere svog predstavnika u predsjedništvu BiH. Nemamo običaj da se miješamo u odluke drugih zemlja hoće li ući u neki savez. BiH je nezavisna zemlja, iako tamo postoji određeni međunarodni protektorat. BiH treba sama da odlučuje o svojoj spoljnopolitičkoj liniji i svi to trebaju poštovati“, izjavio je Lavrov.

„Nadam se da ćemo, čim budu dopušteni epidemiološki uslovi, razmotriti posjetu predsjednika Vladimir Putina Hrvatskoj“, kazao je ruski ministar.

Podsjetimo, Lavrov je u Hrvatsku doputovao poslije posjete Srbiji i BiH.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм