Oglasilo se Ministarstvo inostranih poslova

Rusi zabrinuti zbog situacije u Crnoj Gori: Vlast želi da istisne SPC iz države

  • 30.12.2019. 18:44

Ministarstvo inostranih poslova Rusije izrazilo je ozbiljnu zabrinutost zbog usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti u Crnoj Gori, ističući da se njime ozbiljno zadire u interese Mitropolije crnogorsko-primorske i ova tema dovodi na međunarodni nivo.

"Izaziva ozbiljnu zabrinutost situacija koja je nastala zbog usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti u parlamentu Crne Gore", saopšteno je iz ruskog Ministarstva inostranih poslova.

Ovo ministarstvo dodaje da o atmosferi u kojoj se to desilo govori činjenica da je u sali, gdje se održavala sjednica, došlo do nereda i da je uhapšeno 17 poslanika opozicionog Demokratskog fronta.

U tekstu se podsjeća da je u nizu gradova došlo do masovnog protesta, uz učešće vjerskih i javnih poslanika.

U saopštenju se napominje da novi zakon omogućava crnogorskim vlastima oduzimanje više od 650 religioznih objekata Srpske pravoslavne crkve (SPC), sa perspektivom njihove predaje raskolničkoj nepriznatoj "crnogorskoj pravoslavnoj crkvi".

"U suštini, radi se o jačanju administrativnog pritiska na Srpsku pravoslavnu crkvu, kako bi se u potpunosti istisnula iz Crne Gore", dodaju iz ruskog Ministarstva.

U ruskom minstarstvu ističu potrebu striktnog poštovanja legitimnih prava kanonskih pravoslavnih crkava.

"Zanemarivanje njihovog mišljenja, posezanje za istorijskim činjenicama, pokušaji uzurpiranja imovine, vještačko stvaranje uslova za razdvajanje vjernika praćeni su velikim problemima", navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva inostranih poslova.

Ministarstvo dodaje da zakon, koji je usvojio crnogorski parlament i potpisao predsjednik Milo Đukanović, ne samo da ozbiljno zadire u interese Mitropolije crnogorsko-primorske Srpske pravoslavne crkve, nego i ovu temu dovodi na međunarodni nivo.

"Jedinstvo i kohezija pravoslavnog svijeta, očuvanje njegovih vjekovnih temelja ključ su za obezbjeđivanje normalnog razvoja društva", ističu iz ruskog Ministarstva.