Mitropolit Amfilohije

Romanovi, kralj Aleksandar i đeneral Draža - žrtve stradale za dobrobit čovječanstva

  • 17.07.2018. 16:00

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije ocijenio je danas da su carska ruska porodica Romanov, kralj Aleksandar Karađorđević i đeneral Dragoljub Draža Mihailović žrtve koje su stradale za dobrobit i napredak čovječanstva.

Mitropolit Amfilohije, koji je povodom 100 godina od stradanja Romanovih služio Svetu arhijerejsku liturgiju u manastiru Rustovo u Paštrovićima iznad Svetog Stefana, naveo je da su rijetki u istoriji čovječanstva car i carica koji su se odrekli zemaljske vlasti, kao što je to učinio car Nikolaj. 

On je podsjetio da posljednji ruski car nije želio da ijedna kap krvi bude prolivena zbog njega i njegove vlasti u Rusiji. 

"Ali zato su ga bezbožnici ondašnji, kao što to rade današnji, žrtvovali misleći da će time izbrisati sjećanje na njega i na njegovu žrtvu", rekao je vladika crnogorsko-primorski. 

Mitropolit Amfilohije je podsjetio da je car Nikolaj u Crnu Goru dolazio i dok je bio živ i da je zahvaljujući njemu podignuta crkva Svetoga Vasilija Ostroškoga u Nikšiću i carski most koji vezuje Nikšić – Staru Hercegovinu sa Crnom Gorom. 

Vladika Amfilohije je naveo i da je blagodareći caru Nikolaju 1910. godine, kada je krunisan kralj Nikola Prvi Petrović, položen kamen temeljac za Crkvu Svete Trojice na Cetinju, između Vladinog doma i Biljarde. 

Govoreći o kralju Aleksandru, velikom dobrotvoru koji je primio stotine hiljada najuglednijih Rusa toga vremena i preko 30 episkopa Ruske zagranične crkve, mitropolit Amfilohije je rekao da je mučenički stradao. 

"Ubijen je u Francuskoj. Prva žrtva evropskog nacifašizma i totalitarizma, a u isto vrijeme on je i boljševička žrtva, jer su mu zamjerili što je primio veliki broj prognanih Rusa. NJegova krivica je osim toga i što je objedinjavao Balkan i sagradio Jugoslaviju koja se sad raspala na pet-šest evro-američkih kolonija", rekao je vladika. 

Mitropolit Amfilohije se osvrnuo i na mučeničku smrt Draže Mihailovića. 

"I on je mučenički stradao od iste te bezbožne ideologije. Draža Mihailović koji je takođe na današnji dan mučenički ubijen zbog lažnog suda ondašnje bezbožne vlasti i koga i danas napadaju, dobio je orden i od Trumana i od Šarla de Gola", naveo je mitropolit Amfilohije.