Živa na termometru obara rekorde

Rekordne temperature u regionu, sve češći pozivi Hitnoj pomoći

  • 23.06.2021. 20:50

Živa na termometru obara rekorde za ovo doba godine u cijelom regionu. Sa toplotnim talasom u Hrvatskoj se teško nose i stari i mladi,


-Je li vruće?

-Za poludit'. Za poludit', ali mora se nekako i to prebrodit'.


-Je li jako vruće?

-Jaaaako.


- Kako se nosite sa vrućinom?

- A popijem nešto, evo pivicu, popijem, pa tako - kažu građani u anketi.


Da vrućine nisu nimalo bezazlene govori i podatak da se zagrebačkoj hitnoj pomoći zbog toplotnog udara obraća sve više građana.

"Intervencija koje možemo povezati sa ovim toplinskim valom, što je zapravo 18 odsto. To je dosta. Znači, 18 odsto intervencija više nego što je u normalnim okolnostima. To se radilo o simptomima toplinske iscrpljenosti, nekoliko kolapsa", kaže Mladen Hrom iz Hitne pomoći Zagreb.

Pune ruke posla zbog vrućina imali su i beogradski ljekari. Oni savjetuju da se u najtoplijem dijelu dana bez prijeke potrebe ne izlazi iz kuće.

"Juče u 13 časova sam provjeravala i imali smo 97 intervencija što je tačno polovina smjene", kaže Ivana Stefanović iz Hitne pomoći Beograd.

"Osoba koja doživi toplotni udar ima temperaturu iznad 40 stepeni. Javlja se malaksalost, glavobolja, pad krvnog pritiska, ubrzan rad srca, konfuzija i gubitak svijesti", kaže doktor Marina Nikolić.

Onima koji zbog prirode posla mora da budu na otvorenom preporučuju se česte pauza i odmori nakon svakih 30 do 45 minuta bivanja na suncu, uz uzimanje mnogo tečnosti.

Vrtoglavi plus do čak 40 stepeni očekuje se i u narednim danima. Osvježenje zagrijanom Balkanu meteorolozi predviđaju u petak i subotu. Za vikend bi temperature trebalo da padnu za pet do osam stepeni.

  • 19:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 20:00 Имате ријеч са Милијаном Кос

    ''Ко? Шта? Када? Гдје? Зашто? Како? И ту се питања не заустављају - отворено и одважно.

  • 20:45 Серија: Од јутра до сутра

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:30 Серија: Авионџије

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Серија: Ел Чапо (16+)