Rasim Ljajić

Region da otvori granice za slobodan protok robe

  • 11.09.2018. 14:50

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić rekao je u Celju da zemlje regiona, umjesto da jedne drugima uvode carinske i vancarinske barijere, treba da apsolutno otvore granice za slobodan protok robe i olakšaju privredi i privrednicima poslovanje.

Ljajić je na otvaranju 51. Međunarodnog sajma privrede u Sloveniji, na kojem je Srbija zemlja partner, istakao da protekcionizam ne može da bude rješenje za male ekonomije i male zemlje, kao što nije ni za globalne ekonomske probleme.

On je dodao da logistički troškovi, upravo zbog dugog čekanja na granici čine da proizvodi zemalja regiona za šest odsto budu skuplji od proizvoda tih kompanija u zemljama EU.

Prema njegovim riječima, poslovnim ljudima treba omogućiti lakše plasiranje robe, kako bi bili konkurentniji, a ekonomije uspješnije nego što su trenutno, prenijeli su beogradski mediji.

Ljajić je rekao da je ovaj sajam prilika da Srbija i Slovenija još jednom afirmišu ono što su proteklih nekoliko godina gradile, a to su odlični politički, a posebno ekonomski odnosi između dvije zemlje.

"Na političkom planu nemamo nikakvih otvorenih i spornih pitanja, a u trgovinskoj saradnji i privrednim odnosima napravili smo značajne iskorake kako u broju potpisanih sporazuma, tako i u konkretnim oblicima ekonomske i privredne saradnje", istakao je Ljajić.

On je naveo da je robna razmjena Srbije i Slovenije premašila milijardu evra i da je ova zemlja po broju investicionih projekata u Srbiji na četvrtom mjestu, poslije Njemačke, Italije i Austrije, te dodao da u Srbiji posluje i radi 1.400 slovenačkih preduzeća koja zapošljavaju 25.000 ljudi.

"Sačinićemo jedan akcioni plan o tome na koji način sve ove brojke možemo da učinimo još boljim, a posebno u domenu zajedničkog nastupa na trećim tržištima i formiranju zajedničkih srpsko-slovenačkih preduzeća", rekao je Ljajić.

On je naglasio da dvije zemlje ne mogu da riješe sve političke probleme iz prošlosti u regionu zapadnog Balkana, ali imaju obavezu i mogu mnogo da učine na jačanju ekonomske i trgovinske saradnje između svih zemalja ovog prostora.

Okupljenima na otvaranju sajma obratio se predsjednik Slovenije Borut Pahor, koji je posjetio i paviljon Srbije na sajmu.