Izvozni partner

Recesija italijanske privrede pogodiće i Hrvatsku 

22:12, 31.01.2019.
Izvor: Srna
Thumbnail
Recesija italijanske privrede odraziće se na Hrvatsku, s obzirom na to da je Italija najveći hrvatski izvozni partner, procjenjuju hrvatski ekonomisti.

Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, o robnoj razmjeni Hrvatske sa inostranstvom za devet mjeseci 2018. godine izvoz je iznosio 10,7 milijardi evra, a uvoz 17,6 milijardi evra. 

Najvažniji trgovinski partneri Hrvatskoj bili Italija i NJemačka. 

U Italiju je za devet mjeseci 2018. godine izvezeno robe za više od 1,5 milijardi evra ili 9,8 odsto više nego u isto vrijeme 2017. godine, dok je uvezeno robe za 2,4 milijarde evra ili 11 odsto više. 

Makroekonomista Erste banke Alen Kovač kaže da bi se ulazak Italije u recesiju mogao odraziti na hrvatski izvoz, prenose hrvatski mediji. 

On je naveo da je riječ o usporavanju rasta treće najveće ekonomije evrozone, gdje su, osim strukturnih ograničenja, političko okruženje, neizvjesnost oko budžeta za ovu godinu, kao i rast cijena zaduženja, takođe, bili prepreke rastu privrede. 

Direktor ekonomskih i finansijskih istraživanja Rajfajzen banke Zrinka Živković Matijević kaže da bi pad ekonomske aktivnosti mogao negativno uticati na izvoz, ali ne i na turizam koji je, ipak, otporniji na takva kretanja jer se ljudi teže odriču putovanja. 

Italijanska privreda našla se u recesji u posljednja tri mjeseca prošle godine, što dodatno opterećuje rast evrozone, pokazuju danas objavljeni zvanični podaci.