Kubanski filozof

Raul Forne Betankur: Vrijeme da Balkan ostavi emocije, a uključi razum

  • 22.07.2018. 10:09

Kubanski filozof Raul Forne Betankur izjavio je da jaki politički interesi čine problem Kosova i Metohije drugačijim u odnosu na Kataloniju u Španiji ili Korziku u Francuskoj.

On je ocijenio da Srbija danas zauzima poziciju koja joj omogućava bolje uslove za dijalog i dodao da je sada najvažnije uspjeti u namjeri da se obezbijedi prostor za koegzistenciju i međusobno poštovanje, a poslije toga i za dijalog, kako bi se, ako je moguće ponovo uspostavio zajednički život.

"Ljudi treba da se podsjete na to šta znači koncept biti dobar komšija i da, ako mi nisi sunarodnik, mogu da budem dobar susjed", rekao je Betankur u intervjuu za "Večernje novosti".

Kada je riječ o stanju na Balkanu, Betankur je naglasio da je taj prostor preplavljen emocijama i da je vrijeme da se te emocije gurnu malo u stranu i uključi razum kako bi krajnji i dugoročan cilj bio komšijski suživot.

"Duboko vjerujem da je to moguće. Moje viđenje je da je veoma važno započeti obrazovanje te vrste već u osnovnim školama i vrtićima, učiti nove generacije suživotu kroz zajedničku igru", rekao je Betankur.

On smatra da bi taj cilj mogao da bude dostignut kroz istinski i iskren trud nekoliko generacija.

"Ne treba falsifikovati istoriju, ali je treba ostaviti u prošlosti gdje joj mjesto. Kad-tad moraće da se krene sa tačke razuma. Bolje je da to bude što prije", zaključio je Betankur.

 

Тагови:
  • 20:00 Имате ријеч са Милијаном Кос

    ''Ко? Шта? Када? Гдје? Зашто? Како? И ту се питања не заустављају - отворено и одважно.

  • 20:45 Серија: Од јутра до сутра

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:30 Серија: Авионџије

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.