Vrijedan 4,8 milijardi dolara

Raste napetost između Rusije i SAD-a: U Hrvatsku uplovio američki nosač aviona

13:44, 03.05.2019.
Izvor: jutarnji.hr
Thumbnail
Brod USS Abraham Linkoln može primiti čak 5600 članova posade, koji će se od 8. do 11. maja odmarati u Splitu gdje će obaviti i logističku popunu.

Svi oni koji od 8. do 11. maja budu gledali prema splitskom akvatoriju, imaće pogled vrijedan 4,8 milijardi dolara!

Naime, upravo toliko stajao je USS Abraham Linkoln, 72. po redu američki nosač aviona, a čija će se posada baš u ovom razdoblju odmarati u Splitu gdje će obaviti i logističku popunu.

Ulazak u hrvatske vode ovog američkog nosača aviona, sagrađenog 1988., dugog 322 metra i teškog 105 hiljada tona, koji može primiti 5600 članova posade, odobrila je u četvrtak Vlada koja je dala saglasnost za njegovo uplovljavanje.

Odobrenje za dolazak američkog vojnog broda zatražio je američki konzulat od Ministarstva vanjskih, a iz Banskih dvora poručili su kako je zeleno svjetlo dano u skladu s odredbama Pomorskog zakonika.

Ulaskom USS Abrahama Linkolna u Split, i Hrvatska će se na neki način uvući u napetu situaciju koja se trenutno odvija između SAD-a i Rusije.

Podsjetimo, USS Abraham Linkoln koji može primiti 90 aviona, zajedno s nosačem USS John C. Stennis, u Sredozemno je more poslat krajem prošle sjednice nakon što su Amerikanci odlučili pokazati Rusima kako “izgleda 200 hiljadu tona međunarodne diplomatije”, kako je nosače opisao američki konzul u Rusiji Jon Huntsman Jr. Slanjem brodova, smatraju neki proamerički analitičari, SAD želi Rusima poslati poruku kako se iskrena normalizacija odnosa ne može graditi ruskom upletenošću u Siriji, Libiji i Ukrajini.

S druge strane, neki proruski analitičari navode kako SAD ovim brodovima želi pokazati mišiće na Bliskom istoku - kao podrška Izraelu, a prijetnja Iranu.

Što se pak hrvatske situacije tiče, analitičari jasno navode kako traženjem dozvole za uplovljavanje u hrvatske vode, SAD jasno pokazuje kako u Hrvatskoj vidi partnera, dok je odobravanjem takve dozvole Vlada jasno pokazala kako stoji uz akcije SAD-a.