Predsjednik Srpskog narodnog vijeća

Pupovac: Proslava "Oluje" bez svijesti o stradanju Srba ne može biti tolerisana

  • 07.08.2018. 16:44

Predsjednik Srpskog narodnog vijeća /SNV/ Milorad Pupovac izrazio je očekivanje da Hrvati razumiju da ne može biti tolerisano obilježavanje 23 godine od vojno-policijske akcije "Oluja" bez svijesti o progonu više od 200.000 Srba i sa proslavama kao u Glini, na mjestu istorijskog pogroma Srba 1941. godine, u kojoj se slušao sramotni i strašni pozdrav "Za dom spremni".

"Kao što smo očekivali, i ova godišnjica od akcije `Oluja`, a koju posljednjih pet godina obilježavaju i država Hrvatska i Srbija, postala je mjesto ponovnog sukobljavanja, svojevrsnog nastavka rata njegovim različitim interpretacijama i pogledima na njegove posljedice. Kako stvari sada stoje, ne izgleda kao da bi se to moglo promijeniti", upozorio je Pupovac.

On smatra da bi se tako međusobne optužbe mogle samo pojačavati, a spirala sukoba samo produbljivati i proširivati, te tako uništavati sve ono što se od potpisivanja sporazuma o normalizaciji odnosa iz 1996. godine gradilo kao pozitivno u odnosima između Hrvatske i Srbije, saopšteno je iz SNV-a.

"Na sve to Srbi iz Hrvatske i njihovi predstavnici gledaju sa zebnjom i zabrinutošću, jer imamo živo sjećanje na strašne posljedice rata i teške godine izgradnje mira", istakao je Pupovac.

Prema njegovim riječima, Srbi iz Hrvatske i njihovi predstavnici nemaju moć da dijalošku kulturu sjećanja nametnu ni hrvatskoj ni srpskoj državi, ali imaju moć da je žive, praktikuju i zagovaraju.

"Onima koji u ovakvim okolnostima, kao što je to do sada činjeno u nizu sličnih situacija, cijelu srpsku zajednicu žele pretvoriti u taoca riječi koje nismo sami izgovorili i djela koje nismo sami počinili želim da kažem da mi na to nismo pristajali niti ćemo pristajati i ne želimo da se to ikome i igdje događa", rekao je Pupovac.

On je poručio da razumije sugrađane Hrvate koji su "u poređenjima današnje Hrvatske sa Hitlerovom Njemačkom prepoznali teške riječi, težak teret koji se njima ne bi trebao pripisivati zbog istorijskog stradanja koje su Srbi doživjeli tokom i poslije `Oluje`".

"Kolektivizacija krivice osim što je nepravedna, sjeme je zla. I zato smo protiv nje, o kome god da je riječ, Hrvatima ili Srbima", poručio je Pupovac.

On se nada da će nakon ovog iskustva predstavnici Hrvatske i Srbije uvidjeti da svi razgovori o nestalim, manjinama, sukcesiji, o ratnim zločinima, granici, izgradnji infrastrukture, saradnji policija u borbi protiv terorizma, kriminala i ilegalnih migracija, neće uroditi nikakvim rezultatima ukoliko ne otpočnu dijalog o tome kako staviti pod kontrolu sukobe u interpretaciji prošlosti i u komemorativnim praksama.

Akcija "Oluja" je najveće i jedno od najsurovijih etničkih čišćenja na području bivše Jugoslavije tokom devedesetih godina prošlog vijeka.

U "Oluji" je, prema podacima srpskog Komesarijata za izbjeglice, protjerano 250.000 Srba iz Republike Srpske Krajine, 1.856 je ubijeno, a 836 vode se kao nestali.

Ta akcija počela je 4. avgusta 1995. godine ofanzivom hrvatske vojske i policije i jedinica HVO-a na područja Banije, Like, Korduna i sjeverne Dalmacije, odnosno na Republiku Srpsku Krajinu.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.