Pupovac: Petrova Gora - zaboravljeno srce pokreta slobode

  • 15.05.2021. 17:45

Srpsko narodno vijeće danas je obilježilo 79 godina od proboja na Biljegu i odalo počast partizanskim borcima i narodu Korduna koji je krenuo u proboj obruča 1942. godine i tako Petrovu goru učinio slobodnom teritorijom.

U podnožju spomenika Vojina Bakića, koji se nalazi u sve lošijem stanju, vijence su na važnom mjestu otpora ustaškom režimu za vrijeme NOR-a položili predsjednik SNV-a Milorad Pupovac i načelnik opštine Krnjak Dejan Mihajlović, prenosi portal SNV-a "Novosti".

Pupovac je rekao da je Petrova gora bila velika u žrtvi jer je na prostoru Korduna u razdoblju od 1941. do 1945. stradala jedna trećina lokalno stanovništva.

- Od približno 100.000 stanovnika koji su živjeli u to vrijeme na Kordunu, posebno u bivšem kotaru Vrginmost, oko 30.000 su ili ubijeni ili su pomrli zbog bolesti, gladi i progonstva - rekao je Pupovac.

On je ukazao da su ti ljudi uz toliku žrtvu, u tih nešto više od četiri godine, bili vođeni idejom slobode i u stanju da svoju žrtvu pretvore u ideju slobode, boljeg života i boljih odnosa među ljudima.

- To bi trebala biti pouka mnogima danas koji, umjesto da stvaraju bolji odnos među ljudima, održavaju sve lošiji odnos - naglasio je Pupovac.

Pupovac je istakao da je ovo mjesto bilo veliko i jer je Petrova gora, sa okolnim vrhovima, od jula 1941. bila sklonište za hiljade izbjeglica.

-Ovdje je stvoreno jedinstveno mjesto na prostoru bivše Јugoslavije jer je stvorena komuna naroda i boraca, ustanova i pokreta otpora režimu zla, koji je do njihove odluke o ustanku posijao krvave tragove u Gudovcu, Veljunu i Glini. Ovdje je bilo srce pokreta slobode, narodnooslobodilačkog, partizanskog pokreta za koji se kaže u našoj zemlji da je bio jedinstven i najjači u Evropi. Ali, to srce zaboravljeno je od onih koji se hvale veličinom njihovih postignuća - poručio je Pupovac.

Nakon neuspjeha u martovskoj ofanzivi 1942. godine, rukovodstvo ustaške Nezavisne Države Hrvatske pripremilo je novu proljećnu ofanzivu preko Korduna. U obruču koji je činilo desetak hiljada ustaša, domobrana i nešto italijanskih vojnika, našlo se 730 partizana i 10.000 do 12.000 srpskih civila, većinom žena i djece.

U noći sa 13. na 14. maj partizanske jedinice su krenule iz Muljave u munjevitu akciju, probili prvu i drugu neprijateljsku liniju, te savladali ustaško-domobransku posadu u Vojniću.

Тагови:
  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок