Predsjednik SDSS

Pupovac: Jasenovac i Blajburg ne mogu ići zajedno

  • 30.03.2019. 16:25

Predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorad Pupovac poručio je da u vrijeme kada se negira postojanje Jasenovca i njegovih žrtava nije realno očekivati da se kaže da "to nije ništa", a da se istovremeno njeguje mit o blajburškom stradanju.

"Te dvije stvari ne mogu ići zajedno", tvrdi Pupovac.

Pupovac je objasnio i zbog čega se želja hrvatskog premijera Andreja Plenkovića za jednom komemoracijom u Jasenovcu ni ove godine, po svemu sudeći, neće ostvariti, prenose hrvatski mediji.

On je ukazao na pitanje negacionizma i radikalnog istorijskog revizionizma nekoga ko bi htio potpuno okrenuti istoriju Hrvatske u 20. vijeku.

Pupovac je zatražio i promjenu "komemorativne prakse", jer smatra neprihvatljivim da se za memorijalni centar Jasenovac izdvaja dva miliona kuna, a za onaj u Vukovaru 40 miliona kuna.

On je dodao da se mora razgovarati i o tome da svi osnovci idu u Vukovar, a da Jasenovac godišnje posjeti više učenika iz Italije nego iz Hrvatske.

Pupovac je napomenuo da je njegova nedavna prijetnja o izlasku iz vladajuće koaliciji bila ozbiljna.

On je istakao da su nasrtaji na ustavne i demokratske vrijednosti od ekstremnih desnih, istorijski poraženih snaga u Hrvatskoj, postali presnažni u proteklih godinu i suviše se raširili u političkom i javnom prostoru.

Prema njegovim riječima, problem je u sukobu između politika koje žele restaurirati vrijednosti koje nisu demokratske.

Pupovac je rekao da učešće njegove stranke na predstojećim evropskim parlamentarnim izborima za Srbe ima emancipacijski i oslobodilački karakter, te da će fokus staviti na uspjeh liste i onih koji su na njoj, a manje na svoj uspjeh.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Бизнис клуб

    'Емисија: Бизнис клуб

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.